Sánchez anuncia que Espanya enviarà armes a Ucraïna

El subministrament s'afegirà a l'enviament d'armament a càrrec del fons comú de la Unió Europea

Països que envien ajuda militar a Ucraïna - Actualitzat 1 de març
Països que envien ajuda militar a Ucraïna - Actualitzat 1 de març / À Punt NTC

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, rectifica i anuncia que Espanya enviarà finalment armament a Ucraïna. Aquest contingent s'afegirà al del fons comú de la Unió Europea. És un dels anuncis que ha fet el cap de l'executiu espanyol en la compareixença al Congrés, on ha acudit per a explicar la postura d'Espanya en la invasió d'Ucraïna. D'altra banda, Sánchez també ha anunciat que Espanya demanarà a Europa que s'incloga Rússia "en la llista negra dels paradisos fiscals".

“Espanya entregarà a la resistència ucraïnesa material militar ofensiu”, ha sigut l'anunci contundent que ha fet el president del govern espanyol. L’anunci fa un gir a la postura que s'havia mantingut fins ara

El cap de l'executiu ha justificat el canvi de postura argumentant que, des del primer moment, havia entés que la millor manera d'ajudar Ucraïna era amb accions coordinades per part de la Unió Europea, tant pel que fa a l'ajuda humanitària com a l'enviament material ofensiu i defensiu al país per a fer front a l'atac de Rússia. Ha insistit que eixa acció conjunta és millor que un "sumatori" d'accions individuals dels països.

"Davant d'una amenaça europea hem de donar una resposta europea, coordinada, unida", ha remarcat abans de recordar que això és el que ha demanat també l'alt representant per a la política exterior i de seguretat de la Unió Europea, Josep Borrell. Ha afegit que davant del fet que alguns grups hagen qüestionat el compromís del govern espanyol en circumscriure's només a una acció conjunta, ha decidit finalment que Espanya envie directament a Ucraïna material militar ofensiu.

Comparativa de les forces militars d'Ucraïna i Rússia
Comparativa de les forces militars d'Ucraïna i Rússia / À Punt NTC

Reivindicació davant de la Unió Europea i l'OCDE

En la seua intervenció, Sánchez també ha anunciat que Espanya reclamarà que Rússia siga declarada paradís fiscal. El cap de l'executiu plantejarà aquesta reivindicació a la Unió Europea i a l'OCDE, l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic.

El president creu que amb aquesta sanció s'aïlla el govern rus, així com Putin i la seua oligarquia, segons ha puntualitzat.

Així mateix, Sánchez ha reclamat al Congrés que les regles fiscals europees es mantinguen suspeses per a mitigar l'impacte de la guerra a Ucraïna. Considera que en el context actual "no sembla raonable tornar a les regles anteriors" de dèficit i deute.

També et pot interessar

stats