Pedro Sánchez descarta enviar armes a Ucraïna al marge de la Unió Europa

El president del govern espanyol anuncia que prendrà les mesures necessàries perquè els ucraïnesos residents a Espanya hi puguen viure legalment

El president del govern espanyol Pedro Sánchez durant l'entrevista
El president del govern espanyol Pedro Sánchez durant l'entrevista / À Punt NTC
28 de febrer 2022 - 22:17

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha descartat ara com ara l'enviament d'armament a Ucraïna com han fet bona part dels socis de la UE, esgrimint que Espanya contribueix ja a través del Fons Europeu per a la Pau, que destinarà 450 milions a aquest efecte.

Així ho ha indicat en una entrevista en el Telenotícies de La 1, en la qual ha posat en valor que Espanya ja ha contribuït amb ajuda humanitària i amb material de protecció com a cascos o jupetins antibales.

Preguntat sobre si Espanya no enviarà armament i material defensiu com altres països, Sánchez ha indicat que ho vehicularà a través del mecanisme aprovat la vespra per la UE, que ha qualificat d'"inèdit" i ha incidit en què el nostre país és el "quart en donació" a aquest fons, que fins ara s'ha usat sempre per a donar suport a missions europees de formació com les de Mali o Moçambic.

Així les coses, el president del govern espanyol ha evitat també respondre a si aquest rebuig a secundar amb armament a Kíev obeeix a les diferents sensibilitats respecte a aquest conflicte en el si de l'executiu expressades per Podem i Esquerra Unida.

De la mateixa manera, Pedro Sánchez ha anunciat que estendrà i prendrà les mesures legals necessàries per a legalitzar la situació de tots els ucraïnesos residents a Espanya, que actualment són aproximadament 100.000 persones. Així ho ha avançat aquest dilluns en una entrevista en directe a la radiotelevisió pública espanyola, on ha analitzat el paper del nostre país en la guerra a Ucraïna.

Respecte a les ajudes dirigides a pal·liar els efectes de la invasió, Sánchez ha descartat l'enviament d'armament a Ucraïna, com han fet bona part dels socis de la UE, esgrimint que Espanya contribueix ja a través del Fons Europeu per a la Pau, que destinarà 450 milions a aquest efecte.

El president del govern ha explicat que Espanya realitza altres tipus d’ajudes: una amb material exclusivament defensiu (amb al voltant de vint tones de cascos i jupetins antibales) i una segona d’ajuda humanitària destinada directament a Ucraïna i Moldàvia.

Respecte a les sancions, Sánchez ha assegurat que s'agreujaran i que, en cas de ser necessari, la Unió Europea “en prendrà més”. “Totes les sancions (esportives, culturals, comercials, de trànsit aeri i de ports) duraran el que siga necessari fins que abandonen Ucraïna i respecte la seua sobirania”, ha afirmat. 

Preguntat pel centenar d’espanyols que encara romanen a Ucraïna, el president ha afirmat que “tots aquells que n'han volgut tornar, ja ho han fet”, i ha assegurat que “les portes sempre estan obertes per a qui en vulga tornar”. 

Sánchez ha assegurat que “Putin veu a la UE com una amenaça, un error estratègic per a tractar de dividir els estats membres”, però “la resposta ha sigut contundent i categòrica”, ha dit. En aquest sentit, ha agraït la unitat dins de la política espanyola, tant als expresidents del govern a qui va demanar consell, com al líder de l’oposició, Pablo Casado.

També et pot interessar

stats