Biden: "Putin no té ni idea del que ve"

El president dels Estats Units anuncia el tancament de l'espai aeri a les aerolínies russes i amenaça amb dures sancions als oligarques

El president dels Estats Units, Joe Biden, pronuncia el discurs sobre l'estat de la Unió en una sessió conjunta del Congrés en el Capitoli dels Estats Units a Washington
El president dels Estats Units, Joe Biden, pronuncia el discurs sobre l'estat de la Unió en una sessió conjunta del Congrés en el Capitoli dels Estats Units a Washington / Reuters
02 de març 2022 - 07:40

El president nord-americà, Joe Biden, ha promés aquest dimecres que farà "pagar un preu" per la invasió d'Ucraïna al seu homòleg rus, Vladímir Putin, i que aconseguirà "salvar la democràcia" dels reptes que enfronta dins i fora dels Estats Units.  

Biden ha acusat Putin de voler enderrocar "els fonaments del món lliure" amb la invasió d'Ucraïna i ha avisat que el mandatari rus “no té ni idea del que ve”, però ha remarcat que "la llibertat sempre vencerà sobre la tirania".

La guerra a Ucraïna ha centrat part del primer discurs de Biden sobre l'estat de la Unió, en el qual ha anunciat la seua decisió de tancar l'espai aeri dels Estats Units a les aerolínies russes, com han fet el Canadà i la Unió Europea (UE).

"Putin està més aïllat que mai de la resta del món", ha proclamat el mandatari davant els legisladors de les dues cambres del Congrés.

Tot i això, el president dels Estats Units ha negat una participació immediata en la guerra de manera directa: "Les nostres forces no van a Europa a lluitar a Ucraïna, sinó a defensar els nostres aliats de l'OTAN, en cas que Putin decidisca moure's cap a l'oest".

Dures sancions als oligarques

Biden ha defensat que les seues mesures i les dels aliats dels EUA aconseguiran "asfixiar l'economia russa", i ha anunciat que el Departament de Justícia prendrà més mesures per a acorralar els oligarques que permeten al Kremlin finançar la seua guerra.

"Trobarem i decomissarem els seus iots, els seus apartaments de luxe, els seus avions privats", ha remarcat dirigint-se als oligarques russos.

"El món està triant clarament el costat de la pau i la seguretat", ha subratllat Biden. També ha admés que pot ser que Putin "continue fent avanços" a Ucraïna però que, encara que encercle Kíev amb tancs, "no es guanyarà mai els cors i les ànimes del poble ucraïnés" ni complirà el seu objectiu de derrocar "els fonaments del món lliure".

Putin va calcular molt mal les coses

"[Putin] va calcular molt malament les coses. Va creure que podia entrar a Ucraïna i que el món es rendiria. I, en canvi, s'ha trobat un mur de força que no va imaginar mai", ha opinat".

Biden ha assegurat, a més, que ha tractat de minimitzar l'impacte de la guerra als EUA amb mesures com l'alliberament de 30 milions de barrils de petroli de les seues reserves estratègiques, i va fer una promesa als nord-americans: "Estarem bé".

També et pot interessar

stats