Rússia justifica la invasió a Ucraïna pels presumptes intents dels país d'adquirir armament nuclear

El ministre d'Exteriors, Serguei Lavrov, insta els EUA a retirar les armes de destrucció massiva que té a Europa i exigeix garanties de seguretat a l'OTAN

El ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, en el missatge gravat enviat a la conferència de desarmament de l'ONU
El ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, en el missatge gravat enviat a la conferència de desarmament de l'ONU / Fabrice Coffrini (Reuters)
01 de març 2022 - 12:16

Rússia ha justificat la invasió d'Ucraïna en les presumptes maniobres del govern de Volodímir Zelenski per a fabricar armament nuclear propi.

"Ucraïna encara té tecnologies nuclears soviètiques i els mitjans de lliurament d'aquestes armes. No podem deixar de respondre a aquest perill real", ha dit el ministre d'Exteriors, Serguei Lavrov en un missatge gravat per a la conferència de desarmament de les Nacions Unides, que es reuneix a Ginebra (Suïssa).

El mandatari rus ha insistit a situar la clau de la guerra en l'amenaça que sent per la proximitat a les seues fronteres d'armes de destrucció massiva. Des d'aquesta lectura ha instat els Estats Units a retirar les armes nuclears que té desplegades a Europa, un fet que considera "inadmissible" i contrari als tractats de no proliferació armamentística.

També ha criticat la decisió de diversos països occidentals de subministrar armes a Ucraïna i ha demanat l'OTAN garanties de seguretat, després d'acusar l'Aliança Atlàntica d'haver alimentat les tensions a la regió pel reforçament militar que ha dut a terme en països veïns.

Lavrov, que no ha pogut viatjar a Ginebra per les restriccions europees a l'aviació russa, ha denunciat que la situació ha privat la UE "d'un diàleg honest i cara a cara, d'un contacte directe que podria ajudar a trobar solucions polítiques" per a la "tragèdia a Ucraïna".

El ministre d'Exteriors rus ha pronunciat aquest discurs davant una sala pràcticament buida, després que l'haja abandonada en senyal de protesta el personal diplomàtic dels països del bloc occidental. Aquests s'han reunit fora al voltant d'una bandera ucraïnesa mentre s'emetia el pronunciament de Lavrov. Abans la conferència les Nacions Unides havia guardat un minut de silenci en senyal de protesta per la invasió a Ucraïna.

La pressió internacional no ha capgirat, de moment, els plans de Rússia, que ha continuat bombardejant Ucraïna per sisé dia consecutiu i que està desplaçant un comboi militar de 60 quilòmetres de llargària cap a Kíev. El ministre de Defensa rus, Serguei Xoigú assegura que la intervenció continuarà fins a aconseguir els objectius, que consisteixen en "la protecció de la població del Donbass, així com la "desmilitarització i la desnazificació d'Ucraïna" per a protegir la Federació de Rússia de l'amenaça militar creada per Occident.

També et pot interessar

stats