Associacions culturals traslladen a Mazón la seua "inquietud" per l'elecció de Barrera com a conseller

Consideren que no és “el perfil més idoni” i els preocupa l’absència d’un programa específic per a la Comunitat Valenciana

El futur conseller de Cultura i Vicepresident de la Generalitat,Vicente Barrera, i el cap de llista de Vox per València en les eleccions generals, Carlos Flores
El futur conseller de Cultura i Vicepresident de la Generalitat,Vicente Barrera, i el cap de llista de Vox per València en les eleccions generals, Carlos Flores / Rober Solsona (Europa Press)

Quinze associacions professionals del sector de la cultura a la Comunitat Valenciana han elaborat un escrit dirigit al president del PPCV i futur president de la Generalitat, Carlos Mazón, en què expressen la seua preocupació per “l'absència d'un programa específic per a la Comunitat Valenciana”. També, la inquietud per la persona triada per a dirigir les competències en la matèria, Vicente Barrera, perquè consideren que no presenta “el perfil més idoni”.

La carta, amb el títol Una cultura oberta i inclusiva per a tots i totes, recorda que el Consell Europeu, el Parlament Europeu i la Comissió Europea secundaren, el desembre de 2017, el pilar europeu de drets socials, un acord que “subratlla la importància de la dimensió social, inclusiva, educativa i cultural de les polítiques de la UE per a un futur en comú”.

Les associacions firmants plantegen un marc obert de diàleg amb els nous representants de l'àmbit cultural de la Comunitat Valenciana davant “dels futurs reptes professionals que s'acosten per a les arts i indústries culturals i creatives valencianes”. En aquest sentit, els inquieta el fet que el representant proposat per a dirigir la Conselleria de Cultura, siga l’extorer valencià Vicente Barrera.

Consideren que el perfil triat no és “el més idoni” per a desenvolupar les polítiques en l’àmbit de la cultura, ja que han de ser executades per representants adequats als càrrecs que han d'ostentar i “oberts al diàleg, al consens, propositius i receptius en les seues línies de treball”. A més, han de tindre un cert coneixement de la realitat actual per a poder facilitar la gestió, les necessitats, l'acompanyament i el suport que el sector requereix, argumenten en l'escrit.

D'altra banda, traslladen al futur cap del Consell la preocupació del sector davant de l'absència d'un programa específic per a la Comunitat Valenciana per part del partit que, segons s'ha publicat, liderarà l'àrea de cultura, en referència a Vox.

Afirmen que la cultura valenciana és àmplia, diversa i té múltiples àmbits, i defensen que, de la dansa a la música, de l'audiovisual al teatre, al circ, a les arts visuals i plàstiques, “les propostes culturals valencianes han desenvolupat, al llarg dels anys, una transformació cap al reconeixement en els àmbits nacional i internacional”. Per això, aposten perquè, dins de l'organigrama i de la proposta dels màxims responsables de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esports —la seua denominació actual—, hi haja “persones amb una mirada oberta i sense prejudicis que sàpien treballar en la gestió cultural i que coneguen la realitat del sector, des del principi i amb capacitat i autonomia suficients per a desplegar una política cultural d'acord amb els principis de la Constitució, l'Estatut d'Autonomia i el marc europeu”.

En el comunicat es recalca també que “les indústries culturals i les arts són un motor de creixement i transformació dins de l'economia d'un país o una comunitat autònoma”, per això necessiten persones que coneguen, de primera mà, el funcionament, asseveren.

Les organitzacions que subscriuen el text són: Col·lectiu Ovidi Montllor (COM); Col·lectiu de Professionals del Doblatge (CPD); Associació Valenciana de Crítics d'Art (AVCA); Artistes Visuals d'Alacant, València i Castelló (Avvac); Actors i Actrius Professionals Valencians (AAPV); Associació d'Empreses d'Arts Escèniques del País Valencià (Avetid); Associació Valenciana d'Empreses de Dansa (AVED); Associació de professionals de la dansa Comunitat Valenciana (Apdcv); Associació de professionals de circ de la Comunitat Valenciana (Apccv); Escriptors de l'Audiovisual Valencià (EDAV); Valencian Music Associaton (VAM!); Associació de Distribuïdors Valencians d'Arts Escèniques i Música (Advaem); Professionals del Teatre d'Alacant (Protea); Comité Escèniques i Associació Valenciana d'Escriptores i Escriptors Teatrals (Aveet).

També et pot interessar

stats