La cultura es planta contra la censura després del veto de Vox a certs espectacles

Associacions professionals, institucions culturals, artistes i representants públics omplin les xarxes d’una petició unànime: respectar la llibertat de les produccions artístiques

Amb el lema #Stopcensura els professionals de la cultura han reclamat que es respecte la llibertat d'expressió
Amb el lema #Stopcensura els professionals de la cultura han reclamat que es respecte la llibertat d'expressió / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
05 de juliol 2023 - 13:46 Actualitzat: 05 de juliol 2023 - 14:43

El món de la cultura ha alçat la veu contra “la censura” que està patint el sector per part de la ultradreta. Associacions professionals del cine, la música i el teatre, però també institucions culturals, teatres i, a títol particular, artistes i representants públics han omplit les xarxes socials des del migdia amb un crit unànime contra una pràctica pròpia dels règims totalitaristes i que prohibeix expressament la nostra Carta Magna. L'àmbit cultural ha rebutjat els atacs que, a parer seu, pateix “la llibertat d’expressió, un dret consolidat socialment i democràticament en la Constitució”, especialment des de fa unes setmanes.

“Exigim la protecció dels nostres drets, sense cultura no hi ha democràcia”, reclamen des de l’àmbit cultural. Tot i que no esmenten cap força política, ni acusen de repressió a ningú concret, la denúncia pública arriba després de diversos intents per part de Vox de censurar les representacions que la formació verda troba contràries al seu ideari.

Pel que fa als professionals del nostre territori, Carlos Amador, president de l’Associació d’Actors, ha confirmat que molts pobles estan anul·lant les actuacions programades "pel seu contingut", el que evidencia que "torna la censura". 

El penis i la vulva de Getafe

L’última d’elles va ser la de La villana de Getafe, de Lope de Vega, que es va representar a finals de juny en aquesta localitat madrilenya i que comptava amb una subvenció municipal. Vox va reclamar la retirada de les insinuacions sexuals que apareixien en la representació d’aquesta comèdia del Segle d’Or espanyol, escrita al segle XVII, i que posa sobre l’escenari les diferències entre les classes socials. El grup municipal de Vox va retraure que en l’obra apareixia un penis i una vulva enmig d’un arbre, dos elements que, a parer seu, podien incomodar certs espectadors.

Una obra de Virginia Wolf desapareix

La de Getafe no era la primera ocasió en què els del partit d’Abascal es clavaven amb una representació. A Valdemorillo, una localitat que té al capdavant de la regidoria de Cultura un representant de Vox, s’ha retirat de la programació cultural del novembre Orlando, l’obra de Virginia Woolf que presenta un personatge protagonista que viu com a home i com a dona. L’obra, ja contractada pel consistori del municipi madrileny, s’ha suprimit amb l’argument de la falta de pressupost.

El bes de dues dones canvia la cartellera

En una altra població càntabra, Santa Cruz de Benzana, una localitat que governa el PP i Vox, la pel·lícula infantil Lightyear, una cinta de Pixar que conté un bes entre dues dones que dura a penes uns segons, també ha caigut de la programació del cine d’estiu. La producció estava programada per l’anterior govern socialista.

El professor republicà cau de la programació

Però les al·lusions sexuals o a la diversitat sexual no són l'única croada de Vox. A Briviesca, també s’ha suprimit la representació d’El mar: visión de unos niños que no lo han visto nunca, una producció en què el protagonista és un professor republicà que va prometre al seu alumnat conéixer la mar, una promesa que no va poder complir perquè el van afusellar. Aquesta obra es va representar al teatre El Musical de València al febrer.

El PSPV de València presentarà una moció

En l'àmbit polític, a més de les nombroses adhesions al manifest dels professionals de la cultura, una de les primeres a anunciar mesures contra la censura en l'àmbit artístic ha sigut la portaveu del grup municipal socialista de València. Sandra Gómez ha avançat que presentarà una moció al ple per a "protegir la cultura de la censura de PP-Vox". "Presentarem aquesta iniciativa en defensa de la llibertat d'expressió de la cultura i perquè els grups municipals se sumen al rebuig cap als atacs i censures que estan patint els projectes culturals en pobles governats per PP-Vox", ha exposat.

Gómez ha recordat els precedents de censura que hi va haver amb una exposició fotogràfica el 2010. "No volem tornar a l'època fosca que van patir alguns professionals a la nostra ciutat, com l'episodi de l'exposició Fragments del MuVIM, el 2010, que el PP va censurar per contindre imatges de fotoperiodisme que retrataven escenes del cas Gürtel", ha apuntat.

També et pot interessar

stats