Desestimen el recurs d’Advocats Cristians contra l’obra de teatre sobre la corrupció i homofòbia a l’Església

La resolució judicial estima que el muntatge ‘Poder i santedat’ no fa cap humiliació a l’Església ni tampoc als creients

Cartell de l'obra 'Poder i Santedat", objecte de la polèmica
Cartell de l'obra 'Poder i santedat", objecte de la polèmica / À Punt NTC

L’obra de teatre Poder i santedat, un muntatge de la Diputació de València i l’Institut Valencià de Cultura que es va estrenar a final de 2020, no ofén els sentiments religiosos ni tampoc suposa una humiliació per a l’Església ni la fe catòlica. Així ho considera la justícia, que ha desestimat el recurs presentat per l’associació Advocats Cristians.

L’agrupació veia ofensiva per al col·lectiu de creients cristians l’obra i per això va acudir als tribunals. Ara, el jutjat contenciós administratiu núm. 5 de València ha desestimat, en una sentència del 27 de juny, el recurs presentat per l'associació Advocats Cristians contra el decret que aprovava la participació de la Diputació en la producció de l'obra teatral Poder i santedat, segons han informat fonts de l’ens provincial.

Per als juristes cristians, la manera en què s’abordaven temes com la corrupció econòmica i l’homofòbia al Vaticà, era ofensiva. D’acord amb la sentència, i com expliquen des de la Diputació de València, la jutgessa desestima el recurs del col·lectiu jurista contra totes dues institucions i els seus responsables, Toni Gaspar com a president de la Diputació, i Abel Guarinos com a director del IVC, i imposa les costes a l’entitat recurrent.

No cal entendre que s'excediren els límits de la llibertat d'expressió al no establir-se vinculació directa del cartell amb els creients catòlics i, per tant, sense que del mateix es poguera derivar una incitació a l'odi cap a aquest col·lectiu Recull la resolució judicial

La denúncia es va produir després de penjar el cartell de l'obra, on apareixia el papa besant un xiquet a la boca, a la façana del Teatre Principal.

En la resolució judicial, la magistrada fa referència a la polèmica suscitada en el seu moment en la societat civil i al si de l'Església catòlica, si bé considera que “no cal entendre que s'hi excediren els límits de la llibertat d'expressió perquè no s'establia vinculació directa del cartell amb els creients catòlics i, per tant, sense que d'això es poguera derivar una incitació a l'odi cap a aquest col·lectiu”.

Poder i santedat, escrita per Manuel Molins i dirigida per Paco Azorín, va obrir la temporada del Principal l'octubre de 2020 i es va representar durant dos mesos. La producció s'endinsa als corredors del Vaticà i aborda dos dels seus problemes, com la corrupció econòmica i l'homofòbia, dues conductes contràries a la doctrina cristiana que en cap cas entra a qüestionar.

També et pot interessar

stats