La investidura de Mazón serà dijous i es resoldrà en un únic dia de debat

La Junta de Síndics proposa per al dilluns 17 de juliol la proclamació del candidat del PPCV com a president de la Generalitat

La president de les Corts, Llanos Massó, presideix la primera reunió de la Junta de Síndics de la legislatura
La presidenta de les Corts, Llanos Massó, presideix la primera reunió de la Junta de Síndics de la legislatura / Rober Solsona (Europa Press)
10 de juliol 2023 - 13:21

La investidura del president del Partit Popular de la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón, se celebrarà aquest dijous a les 10 hores, i tot el debat se celebrarà en un sol dia, segons ha acordat la Junta de Síndics en la seua primera reunió de la XI legislatura. L'acte es podrà seguir en directe a través de la televisió, la ràdio i el web d'À Punt.

El ple per al jurament o promesa del nou cap del Consell s'ha proposat per al dilluns 17 de juliol i el de designació de senadors i senadores en representació de la Comunitat Valenciana, l'última setmana del mes.

Carlos Mazón és l'únic candidat que es presenta a la investidura per haver aconseguit aconseguir la majoria parlamentària necessària després de l'acord de govern entre PP i Vox, que sumen 53 dels 99 diputats i diputades. Tant PSPV com Compromís ja han avançat el seu vot en contra.

La reunió ha acabat amb un intercanvi de retrets. Rebeca Torró (PSPV) ha criticat la "foto de la vergonya" que resultarà de la investidura de Mazón (pel pacte de govern amb Vox) i Joan Baldoví (Compromís) han acusat els populars de "blanquejar" l'extrema dreta. Paraules que han motivat dures crítiques del síndic popular Miguel Barrachina. L'extrema dreta promet "una nova època" des de dijous en què anticipa la recuperació de "drets i llibertats", segons ha manifestat la portaveu de la formació, Ana Vega.

Les comissions i la proclamació de senadors, les pròximes fites

D'altra banda, els grups també han assenyalat un ple a final de mes per a designar els senadors i senadores valencians. Dels sis que podrà nomenar les Corts, seran tres senadors per al PP, dos per al PSPV (Ximo Puig ha anunciat la intenció de ser un d'ells) i un per a Compromís.

Abans, aquest mateix, dimarts se celebrarà la constitució de les catorze comissions parlamentàries de la legislatura. El PP ostentarà huit presidències (Coordinació, Drets Humans, Educació i Cultura, Política Social i Ocupació, Sanitat i Consum, Medi Ambient, Igualtat de Gènere i la de Radiotelevisió Valenciana); Vox en tindrà tres (Justícia, Agricultura i Obres Públiques); el PSPV dues (la d'Economia, Hisenda i Pressupostos i la d'Assumptes Europeus i Drets Humans) i Compromís, una, la d'Indústria.

Queixa per la desaparició del valencià en les xarxes de les Corts

D'altra banda, Compromís ha elevat una queixa a la presidenta de les Corts, Llanos Massó, perquè les comunicacions de la cambra en les xarxes socials es facen en les dues llengües oficials, castellà i valencià, ja que, segons el síndic, Joan Baldoví, de moment només s'estan duent a terme en castellà.

També et pot interessar

stats