Alcoi aprova una ordenança abolicionista amb un pla d'acció per a les dones prostituïdes

La norma sanciona la demanda com a principal causa de l’existència de la prostitució 

Acte del Front Abolicionista del País Valencià aquest dijous
Acte del Front Abolicionista del País Valencià, en una imatge d'arxiu / À Punt

El Ple de l'Ajuntament d'Alcoi ha votat aquest divendres a favor de l'aprovació inicial de l'ordenança municipal abolicionista de la prostitució i l'explotació sexual, que estableix que es crearà un pla municipal d'acció integral per a dones en situació de prostitució, amb diferents mesures i actuacions, i inclou sancions a les "conductes que afavoreixen la demanda i el consum". La capital de l'Alcoià se suma així a altres municipis valencians que sancionen els puters com ara Albal (Horta Sud), on ja s'ha aconseguit reduir la prostitució, i Alaquàs (Horta Sud), que contempla sancions d'entre 750 i 3.000 euros.

L'Ordenança s'ha aprovat amb els 20 vots de PSOE, PP, Compromís i Podem, l'abstenció de Guanyar i Ciutadans (tres vots) i els vots en contra del regidor de Vox i un regidor no adscrit. Ara, passarà a exposició pública i, després de la resolució o incorporació de les al·legacions, tornarà al ple per a l'aprovació definitiva, ha explicat el consistori en un comunicat.

La finalitat de la norma és promoure, dins de l'àmbit de les competències municipals, l'"erradicació de la prostitució i altres formes d'explotació sexual" al municipi d'Alcoi, per a "protegir els drets de les víctimes del sistema prostitucional".

En aquest sentit, articula una sèrie de mesures de caràcter jurídic, així com recursos psicosocials, per a defensar i protegir les dones víctimes de prostitució i d'explotació sexual, i per a "garantir la convivència en l'espai públic, de manera que tota la ciutadania puga exercir lliurement els seus drets".

Així, considera víctimes totes les dones en situació de prostitució, sanciona la demanda com a causa principal de l'existència de la prostitució i proposa mesures que van més enllà de l'àmbit sancionador, amb un enfocament integral i inclusiu que vol garantir la defensa i la protecció de totes les dones en situació de prostitució.

Pràctica sexista

L’ordenança estableix una sèrie de normes de conducta en l'espai públic i sanciona les que afavoreixen la demanda i el consum de prostitució, "perpetuant una pràctica sexista, greument discriminatòria i impròpia d'una societat democràtica".

Així mateix, estableix que l'Ajuntament aprovarà un pla municipal d'acció integral que comprendrà i coordinarà totes les mesures i actuacions destinades a les dones en situació de prostitució i víctimes d'explotació sexual que es troben en el terme municipal, perquè puguen "integrar-se socialment, econòmicament i laboralment a la societat".

El regidor de Seguretat, Raül Llopis, ha ressaltat al ple que aquesta ordenança té la clara intenció d'eliminar i erradicar la prostitució. 

També et pot interessar

stats