Zelenski després de la caiguda de Lissitxansk: "Ucraïna no renúncia a res i tornarà"

En quasi quatre mesos de guerra, els russos han aconseguit el control de quasi tot l'est d'Ucraïna (la zona del Donbass) i algunes regions del sud pròximes a Crimea

Un home ferit durant els intensos bombardejos de l'exèrcit rus sobre Sloviansk (Ucraïna).
Un home ferit durant els intensos bombardejos de l'exèrcit rus sobre Sloviansk (Ucraïna) / Orlando Barría (Efe)

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha assegurat després de la caiguda de Lissitxansk, l'últim bastió ucraïnés a la regió oriental de Lugansk, que el seu país "no renúncia a res" i que "tornarà" a les zones ara en mans dels russos.

Zelenski es refereix a la retirada de les seues tropes de Lissitxansk després del setge rus que ha permés a les forces invasores aconseguir el control de pràcticament tota la franja est d'Ucraïna.

Segons ha explicat, l'exèrcit ucraïnés retira gent d'uns certs punts del front on Rússia té més superioritat d'armes. "En particular això ha passat a Lissitxansk, això significa només una cosa, que tornarem gràcies a la nostra tàctica, gràcies a l'augment del subministrament d'armes modernes", ha anunciat.

Després de la presa de Lugansk i part de la veïna Donestk, que juntes formen el Donbass, un territori ucraïnés que Moscou reclama, els russos compten ja amb un corredor que uneix l'est amb el sud i la península de Crimea, controlada pel Kremlin des del 2014.

Més de 10.000 residents de Mariúpol estan en presons russes

Més de 10.000 residents de l'ocupada ciutat marítima de Mariúpol es troben actualment en "presons" controlades per l'autoproclamada República Popular de Donetsk (RPD), on les autoritats prorusses han substituït les ucraïneses.

Aquestes dades les ha proporcionades l'Ajuntament de Mariúpol, els edils del qual estan en l'exili. "Residents civils pacífics van ser detinguts i enviats a llocs de privació de llibertat. Se sap de diverses presons: dos a Olenivka, un centre de detenció preventiva de la regió de Donetskm, i una en Makiivka", han assegurat.

"Les persones estan en condicions terribles i inhumanes, com en un camp de concentració. Estan tancats en cel·les estretes de dos per tres metres per a 10 persones", ha precisat l'ajuntament.

A més, afegeix en Telegram que els actuals residents de Mariúpol quasi no reben aigua ni aliments, no els deixen eixir de la ciutat, no tenen accés a l'atenció mèdica normal i són "sotmesos a diverses formes de tortura, tant física com psicològica".

Així, han fet una crida al Comité Internacional de la Creu Roja i a l'ONU perquè paren atenció a la detenció il·legal de civils de la ciutat.

Ucraïna entrega els cossos de 400 soldats russos i Moscou els recull en secret

D'altra banda, el govern d'Ucraïna ha entregat fins ara els cossos sense vida de més de 400 soldats russos caiguts en combat, i Rússia "els recull en secret, evitant fer-ho públicament perquè la població no ho veja", segons Kíiv.

Aquestes dades les ha oferides Irina Veresxuk, vice primera ministra responsable de la reintegració dels territoris temporalment ocupats d'Ucraïna.

36.000 soldats russos morts, segons Kíiv

Segons el govern ucraïnés, quasi 36.000 soldats russos han mort en territori ucraïnés des que va començar la invasió el 24 de febrer, unes xifres que nega el Kremlin.

En quasi quatre mesos de guerra, els russos han aconseguit prendre el control de quasi tot l'est d'Ucraïna (la zona del Donbass) i algunes regions del sud pròximes a la península de Crimea.

També et pot interessar

stats