L'OTAN considera Rússia la seua amenaça "més directa i significativa"

Els trenta països aliats aproven a Madrid el Concepte Estratègic, document que guiarà a l'Aliança durant la dècada vinent

Vista general de la cimera de l'OTAN
Vista general de la cimera de l'OTAN / E. Parra (Europa Press)

El nou concepte estratègic de l'OTAN s'allunya de la "cooperació" impulsada en anys anteriors i fixa Rússia com l'amenaça "més directa i significativa" per a la "seguretat, la pau i l'estabilitat euroatlàntica". Així, els líders de l'Aliança han acusat Moscou de voler "establir esferes d'influència i un control directe a través de la coerció, subversió, agressió i annexió" de territoris.

Per a això, arreplega el text acordat a Madrid, les autoritats russes utilitzen "mitjans convencionals, cibernètics i híbrids contra l'OTAN i els seus aliats". "La seua postura militar i la seua retòrica soscaven l'orde internacional", ha puntualitzat l'Aliança, que ha acusat el país de "tractar de desestabilitzar països a l'est i al sud" de l'OTAN.

"Al nord, la seua capacitat per a infringir la llibertat de navegació dels aliats a l'Atlàntic suposa un desafiament estratègic per a l'Aliança. L'augment militar de Rússia a la zona, inclòs el mar Bàltic, el Negre i la regió del Mediterrani, així com la seua integració amb Bielorússia, posa en risc la nostra seguretat i els nostres interessos", ha sostingut.

En aquest sentit, ha alertat que els països de l'Aliança "no estan en pau" i "no es pot descartar un atac contra la sobirania i la integritat dels territoris aliats". "Els actors autoritaris posen en perill els nostres interessos i valors", ha afegit.

En tot cas, en plena guerra d'Ucraïna, l'OTAN ha insistit que "no cerca cap confrontació" i ha incidit en el fet que segueix sense suposar una "amenaça per a Rússia". No obstant això, ha asseverat que "continuarà responent a les amenaces de Rússia i a les accions hostils d'una forma responsable". L'aliança ha remarcat també el seu suport sense fissures a Kíiv, tant en termes polítics i econòmics com militars.

Altres temes dins del concepte estratègic

El concepte estratègic (el document que guiarà l'Aliança durant la dècada vinent) suportat aquest dimecres pels estats membres de l'OTAN a Madrid abasta un ampli ventall de temes, entre els quals figuren també el terrorisme, el ciberespai, l'erosió del control armamentístic i el canvi climàtic.

El punt 10 del document al·ludeix al terrorisme, en totes les seues formes i manifestacions, i titlla el fenomen com "la major i més directa amenaça asimètrica a la seguretat dels ciutadans i a la pau i la prosperitat internacionals". En concret, els aliats asseguren que les organitzacions terroristes cerquen atacar o inspirar atacs contra ells i posen el focus en què han expandit les seues xarxes, millorat les seues capacitats i invertit en noves tecnologies per a augmentar el seu abast i letalitat.

Així mateix, els grups armats no estatals, incloses les xarxes terroristes transnacionals i actors secundats per estats, continuen aprofitant els conflictes i la "feble governança" per a reclutar, mobilitzar i ampliar les seues posicions.

La capacitat nuclear com a eina de dissuasió

El concepte pactat pels caps d'estat i de govern, d'altra banda, també descriu la capacitat nuclear interna com una eina de dissuasió, en la mesura que les circumstàncies en què es recorreria a aquesta mena d'armament són "extremadament remotes", tot i que no especifica en quins casos.

Avís a la Xina

D'altra banda, l'OTAN ha avisat a la Xina que es defensarà enfront de les seues "tàctiques coercitives" i els seus intents de dividir els aliats, esmentant per primera vegada al gegant asiàtic en el seu nou concepte estratègic. Els trenta líders aliats asseguren, en tot cas, "estar oberts a una relació constructiva amb Pequín, fins i tot a forjar una transparència recíproca, amb vista a salvaguardar els interessos de seguretat" de l'OTAN.

També et pot interessar

stats