La vacunació encara no frena la pandèmia: els contagis globals creixen per sisena setmana

El sud-est asiàtic registra els repunts més preocupants mentre que el Brasil s'ha convertit en el país on més es mor ara mateix per Covid-19. 

Una estació de tren a São Paulo Paulo (Brasil), de gom a gom aquest dimarts
Una estació de tren a São Paulo Paulo (Brasil), de gom a gom aquest dimarts / Amanda Perobelli (Reuters)

Amb més de 132 milions de persones infectades en tot el planeta, segons el recompte independent de la Universitat Johns Hopkins, la pandèmia de coronavirus no dona treva i els contagis encadenen ja sis setmanes de creixement, mentre s'esperen els efectes de la vacunació. La corba epidèmica iniciava un descens al principi de l'any després d'haver tocat el pic màxim, però la tendència es va capgirar acabant febrer. L'últim informe de situació de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), publicat aquest dimarts, alerta que en els últims set dies s'han tornat a superar els quatre milions de positius, i que les morts de pacients amb Covid-19 han augmentat un 11% en comparació amb la setmana anterior. Se n'han reportades 71.000 de noves.  

L'Índia anota un nou màxim

El virus avança en tot el món, però els increments d'incidència més notables es localitzen al sud-est d'Àsia (+36%) i la regió del Pacífic oest (+25%). L'Índia és a hores d'ara un dels països més colpejats i s'encamina cap a una segona onada, davant la qual estats com l'occidental Maharashtra o Nova Delhi han respost amb noves restriccions locals. Aquest dimecres ha tornat a batre el rècord amb 115.736 positius en només 24 hores, la xifra més alta des de l'inici de la crisi sanitària. També ha registrat 630 noves morts. Amb més de 12,8 milions de persones infectades i 166.177 víctimes mortals, l'Índia va superar per primera vegada la barrera dels 100.000 casos diaris dilluns i és el tercer país més afectat del món en termes absoluts per darrere dels Estats Units i el Brasil.

Tota la població adulta dels Estats Units, vacunada al maig

L'acceleració de la vacunació contra la Covid-19 és la principal esperança als Estats Units, el país amb més contagis de tot el planeta (supera els 30,8 milions). Amb un ritme rècord de tres milions de dosis administrades al dia i un terç de la població que ja ha rebut almenys la primera, la Casa Blanca espera tindre al final de maig prou vacunes per a immunitzar tots els estatunidencs i estatunidenques adults. Però la combinació d'aquest optimisme i una fatiga pandèmica que s'allarga ja un any ha generat un còctel delicat. El govern de Joe Biden ha alertat que el país es troba a les portes d'una quarta onada del virus, ja que els contagis estan pujant ràpidament, impulsats per la variant britànica i altres soques locals i a mesura que l'Administració va relaxant les restriccions sanitàries. L'epidemiòleg en cap de l'executiu, Anthony Fauci, ha advertit que els Estats Units es troben en una "estabilització precària" després de diversos mesos de descens en la incidència i que ara la tendència és "a l'alça". 

El Brasil, el país on més es mor

Al Brasil, segon país amb més presència del SARS-CoV-2 des de l'inici de l'emergència global (13,1 milions de contagis i 336.947 decessos), la situació empitjora a mesura que passen els dies. En les últimes 24 hores ha trencat el rècord diari en registrar 4.195 defuncions de pacients amb Covid-19 (l'anterior màxim es va assolir el passat 31 de març, amb 3.869). El país sud-americà afronta actualment la pitjor fase de la pandèmia i és actualment el lloc del planeta on més es mor a causa del virus. La mitjana de l'última setmana supera els 2.500 decessos diaris. El sistema públic de salut està a la vora del col·lapse, mentre que les infeccions continuen en ascens: només aquest dimarts, el Ministeri de Salut ha reportat 86.979 nous positius. Les dades confirmen un agreujament de la pandèmia en aquest país de 212 milions d'habitants, on la campanya de vacunació, que va començar el passat 17 de gener, segueix a un ritme lent i a penes ha administrat la primera dosi a un 10% de la població.

També et pot interessar

stats