La pandèmia s'acarnissa al Brasil, amb 3.000 morts diaris per primera vegada

El Senat brasiler demana ajuda internacional per l'escalada del virus i alerta que el país pot ser "un risc real per al món".

Una família brasilera acomiada una víctima mortal de Covid-19 abans de soterrar-la a São Paulo
Una família brasilera acomiada una víctima mortal de Covid-19 abans de soterrar-la a Sao Paulo / Amanda Perobelli (Reuters)

La pandèmia s'està accelerant a marxes forçades i ha entrat en la pitjor fase fins ara al Brasil, que se situa com el segon país del món més colpejat pel coronavirus. Aquest dimarts s'ha trencat un nou rècord i ha superat els 3.000 morts en només una jornada, una marca que no havia registrat fins ara. Els 3.251 decessos sumats l'últim dia acosten el balanç total de víctimes mortals quasi a les 300.000. En concret, des de l'inici de l'emergència sanitària han perdut la vida al Brasil 298.676 persones diagnosticades amb Covid-19 i s'han registrat més de 12 milions de casos positius, segons el recompte independent elaborat per la Universitat Johns Hopkins. Només els Estats Units el superen en morts i contagis, amb més de 543.000 i quasi 30 milions, respectivament. L'escassetat d'oxigen per a les persones contagiades amb el virus amenaça d’agreujar més encara el col·lapse que ja viu el país per la falta de contingents en les unitats de cures intensives (UCI) a causa del creixent nombre d'ingressos.

La crítica situació té el gegant sud-americà en escac. A més de la forta crisi que es viu en el sistema de salut, sobrevolen les crítiques a la qüestionada gestió del govern de Jair Bolsonaro, que treballa de forma desarticulada amb els mandataris regionals per a enfrontar la recrudescència de la pandèmia al país. Mentre que alguns dels estats més poblats del Brasil, com ara Sao Paulo i Rio de Janeiro, adoptaren severes mesures per a frenar els contagis, el líder de la ultradreta continua negant la gravetat de la crisi sanitària. Assegura que el país és un exemple en la gestió de la pandèmia i fins i tot ha acudit a la Cort Suprema per a limitar els poders dels mandataris regionals. Una petició que ha rebutjat aquest dimarts l'alt tribunal brasiler, després de qualificar-la de "totalitària". La Cort ha ratificat, així, la decisió que ja havia donat des de l'any passat: que governs regionals i locals tenien autonomia per a imposar mesures restrictives contra la Covid-19 sempre que estiguen validades per un comité científic.

A la crisi se suma un Ministeri de Salut a la deriva, perquè huit dies després d'haver sigut nomenat Marcelo Queiroga com a nou titular –el quart durant la pandèmia– fins a aquest dimarts no havia assumit la cartera en la qual substitueix el general de l'Exèrcit Eduardo Pazuello, en una cerimònia privada que no va ser comunicada per la Presidència.

Imatge aèria del cementeri de Vila Formosa, a la ciutat brasilera de Sao Paulo
Imatge aèria del cementeri de Vila Formosa, a la ciutat brasilera de Sao Paulo / Amanda Perobelli (Reuters)

Casserolades contra Bolsonaro

Bolsonaro, un dels líders més negacionistes del coronavirus, incentiva la ciutadania a eixir als carrers, no té objecció a participar en actes públics de gom a gom i sense protecció, i critica constantment l'enduriment de les restriccions adoptades per alcaldes i governadors del país, com ara el tancament de comerços i tocs de queda per a restringir la mobilitat i evitar la propagació del virus.

Pocs minuts després de saber-se que s'havia batut una nova marca en els decessos diaris, Bolsonaro va dirigir un discurs a la nació, ja gravat, des d'una cadena nacional. Amb un to triomfalista, tornava a llevar importància a la pandèmia i intentava tranquil·litzar la societat amb la promesa que "d’ací a no res" el país "serà autosuficient" en la producció de vacunes contra la Covid-19. Mentre es retransmetia el missatge del mandatari, en moltes ciutats brasileres com ara Sao Paulo i Rio de Janeiro es van registrar sonores casserolades en rebuig. És el reflex de la pronunciada caiguda que ha patit el suport a Bolsonaro i que ja apunten algunes enquestes: té l'aprovació del 30% de la població i ha perdut deu punts en els últims tres mesos. 

El Senat demana ajuda internacional

La situació al Brasil és tan dramàtica que el ple del Senat ha aprovat aquest dimarts una moció en què es demana ajuda a la comunitat internacional per a avançar en la vacunació. La cambra alerta que el país pot ser "un risc real per al món". La petició va dirigida a l'Organització de les Nacions Unides (ONU), l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i a l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), així com al G20, als parlaments dels Estats Units, el Regne Unit i la Xina, i als laboratoris productors de vacunes.

El document alerta que "l'ombra nefasta de la mort planeja milions de brasilers" i que noves formes del virus de la Covid-19 "es converteixen en una amenaça global". Així mateix, recorda que fins ara només s'ha vacunat poc més del 5% dels 210 milions de persones que habiten el Brasil, i que el país afronta serioses dificultats per a garantir la continuïtat del programa d'immunització, a causa als problemes provocats per l'enorme demanda en el món.

També et pot interessar

stats