La Unió Europea assegura que "actualment" no negocia per la vacuna russa

La Comissió Europea nega negociacions tot i que l'Agència Europea del Medicament ha començat a analitzar les dades.

Dosis de la vacuna russa Sputnik V
Dosis de la vacuna russa Sputnik V / Reuters

La Comissió Europea (CE) ha assegurat aquest dijous que "actualment" no està en contacte amb les autoritats russes per a poder comercialitzar la vacuna Sputnik V a la Unió Europea (UE), a pesar que l'Agència Europea del Medicament (EMA) ha començat hui a analitzar en temps real les dades sobre la seguretat, eficàcia i qualitat del fàrmac.

"Actualment no hi ha converses en curs sobre la integració de la vacuna Sputnik V en la nostra llista", ha dit el portaveu de Sanitat de l'executiu comunitari, Stefan de Keersmaecker.

A més, en cas que la EMA acabe recomanat la comercialització del fàrmac rus a la UE, "no hi ha cap obligació per a la CE d'incloure-la en la nostra llista", ha afegit el portaveu principal, Eric Mamer.

No obstant això, Hongria i Eslovàquia ja han començat a rebre dosi de Sputnik V, i la República Txeca obtindrà les primeres vacunes al final de març. Àustria i Dinamarca han anunciat que cooperaran amb Moscou per a la fabricació i distribució de les futures vacunes adaptades a les variants del virus, obrint una bretxa, al costat dels països de l'est, en la unitat mantinguda fins ara pels Vint-i-set.

Un dels criteris que la Comissió Europea ha imposat a l'hora d'arribar a acords amb les farmacèutiques per a poder distribuir la seua vacuna és que el fàrmac es fabrique en territori comunitari, cosa que no succeeix amb l'Sputnik V.

Actualment, la UE ha autoritzat la comercialització de les vacunes de Pfizer-BioNTech, Moderna i AstraZeneca i està previst que l'11 de març, l'EMA es pronuncie sobre la possibilitat d'afegir la de Johnson & Johnson. L'Agència Europea del Medicament també està avaluant la seguretat i eficàcia de les vacunes de CureVac i Novavax.

També et pot interessar

stats