La inflació escala una dècima més a l'abril fins al 3,3% pel gas i els aliments

L'IPC subjacent es queda en el 2,9 i per primera vegada tanca el mes per davall de la taxa general

Aparador d'una xarcuteria (arxiu)
Aparador d'una xarcuteria (arxiu) / A. Pérez Meca (Europa Press)

La inflació ha tornat a accelerar-se a l'abril i tanca en el 3,3% en taxa interanual, segons la dada avançada de l'índex de preus al consum que publica este dilluns l'Institut Nacional d'Estadística. És una dècima respecte del mes anterior, però ja n'encadena tres en pujada. L'ens atribueix la trajectòria alcista de l'índex de preus al consum (IPC) a l'encariment del gas i dels aliments.

La variació mensual en el quart mes del 2024 ha sigut del 0,7%, el segon augment més rellevant des de febrer del 2023 —este març l'alça mensual va ser del 0,8%—. Les xifres conegudes hui, en tot cas, hauran de confirmar-se en l'actualització del 14 de maig, que inclou també registres territorialitzats per comunitats autònomes.

La notícia més favorable està en l'evolució de la inflació subjacent, que es modera quatre dècimes i acaba en el 2,9% interanual. Este paràmetre no contempla els elements més volàtils com són els aliments frescos i l'energia, i és el que s'utilitza per a radiografiar la trajectòria dels preus més a llarg termini. És la primera vegada que l'índex subjacent se situa per davall del general en els quasi dos anys que dura ja la crisi inflacionària. De fet, este paràmetre ja registra nou mesos consecutius a la baixa, des de juliol del 2023, tot i que va ser el febrer d'aquell mateix any quan va arribar al màxim històric del 7,6%. La inflació general, en canvi, no marca una tendència clara, encara que sí que sembla mantindre's en un creixement d'entorn del 3%.

L'INE destaca que en l'increment d'una dècima de l'IPC general interanual ha influït l'escalada dels preus del gas, que l'abril del 2023 s'abaratiren, i l'encariment dels aliments superior al de l'any passat. En grau més baix, el tercer element que ha influït en el comportament dels preus a l'abril és l'electricitat, els preus de la qual cauen ara menys que en el mateix període del 2023. En sentit contrari destaca la davallada dels preus d'oci i cultura, que fa un any s'encariren.

Des del Ministeri d'Economia han apuntat que la dada d'inflació continua reflectint la capacitat de l'economia espanyola de compatibilitzar el major creixement econòmic entre els principals països de la zona euro amb una estabilització dels preus i el manteniment del suport als col·lectius més vulnerables. "La moderació gradual de la inflació es tradueix en la millora del poder adquisitiu de les famílies i la competitivitat de les empreses espanyoles", han afegit des del departament que dirigeix Carlos Cuerpo.

També et pot interessar

stats