L'IPC puja fins al 3,2% interanual al març per l'encariment de l'energia

La inflació recupera la tendència alcista, amb un increment del 0,8% en un mes, i se situa per damunt del 3% per primera vegada en cinc mesos

Els preus dels aliments han pujat menys que fa un any, segons l'avanç de l'IPC
Els preus dels aliments han pujat menys que fa un any, segons l'avanç de l'IPC / Europa Press

L'índex de preus de consum (IPC) va pujar un 0,8% al març amb relació al mes anterior i va elevar quatre dècimes la seua taxa interanual, fins al 3,2%, per l'encariment de l'electricitat i els carburants, que van baixar l'any passat en la mateixa data, segons les dades avançades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Per contra, els aliments han pujat menys que fa un any segons l'estadística.

Així, la inflació recupera la senda alcista després del retrocés de sis dècimes que va experimentar al febrer i que va portar a la inflació al 2,8%, el seu nivell més baix des d'agost de 2023. Ara torna a taxes superiors al 3%, després de cinc mesos consecutius per davall d'aquest percentatge.

L'avanç de l'IPC (les dades definitives es publicaran el 12 d'abril) estima en el 3,3%, una rebaixa de dues dècimes, la inflació subjacent (que descompta béns fora del mercat de consum directe, com els aliments no elaborats i els productes energètics). Ara mateix se situa en el nivell més baix des de febrer de 2022, després de huit mesos consecutius a la baixa. Cau sense interrupció des del juliol de 2023, quan la taxa estava en el 6,2%, en contrast amb els alts i baixos de la inflació general, que es va moderar al desembre i febrer, però va pujar al gener i també ho ha fet este mes de març.

En termes mensuals (març sobre febrer), l'IPC va avançar huit dècimes, i va registrar el seu tercer increment mensual consecutiu i el més pronunciat des de febrer de 2023, quan va pujar un 0,9%.

L'increment de març situa l'índex de preus de consum harmonitzat (IPCA) —l'estàndard de referència per a la comparació en la Unió Europea— en el 3,2%, tres dècimes per damunt de la registrada el mes anterior. La variació mensual estimada de l'IPCA és de l'1,3%.

També et pot interessar

stats