Un tribunal determina que Trump no té immunitat presidencial en l'assalt al Capitoli

Aquesta setmana el Tribunal Suprem estudiarà si una esmena constitucional inhabilita l’expresident per a participar en els pròxims comicis

L'expresident dels Estats Units Donald Trump Trump (2017-2021) en un acte a Reno (Nevada)
L'expresident dels Estats Units Donald Trump Trump (2017-2021) en un acte a Reno (Nevada) / Carlos Barria (Reuters)

Un tribunal de Washington ha determinat aquest dimarts que l'expresident dels Estats Units Donald Trump no té immunitat presidencial davant de la imputació per haver intentat revertir la derrota electoral del 2020 i haver instigat l'assalt al Capitoli del 2021. "A l'efecte d'aquest cas penal, l'expresident Trump s'ha convertit en ciutadà Trump, amb totes les defenses de qualsevol altre acusat penal", ha apuntat el Tribunal d'Apel·lacions del Districte de Colúmbia.

És per això que "qualsevol immunitat executiva que poguera haver-lo protegit mentre exercia com a president ja no el protegeix contra aquest processament". Aquest és un dur colp per a la defensa de Trump, que argumentava que la conducta que li imputa el fiscal especial Jack Smith formava part dels seus deures oficials com a president i, per tant, l’eximia de responsabilitat penal.

Presumiblement, la defensa del magnat novaiorqués recorrerà contra la decisió per a elevar el cas al Tribunal Suprem dels Estats Units.

L'argument de la immunitat presidencial s'ha convertit en una arma recurrent per als advocats de Trump, que busquen retardar al màxim el calendari judicial per a evitar que coincidisca amb la carrera electoral de les presidencials de novembre, en la qual parteix com el gran favorit per a la nominació republicana.

Aquesta serà una setmana clau per a Trump ja que el Tribunal Suprem estudiarà el 8 de febrer si l'esmena 14 de la Constitució inhabilita l'expresident per a participar en els comicis atés que diversos estats l'acusen d'haver encapçalat una "insurrecció" el 2021.

També et pot interessar

stats