El juí a Trump per intentar manipular el resultat de les eleccions serà el 4 de març del 2024

La data és un dia abans del "superdimarts", quan en més d'una desena d'estats tant republicans com demòcrates celebraran simultàniament processos interns per a triar candidats

USA-TRUMP/TROUBLES
L'expresident Donald Trump durant un acte a l'estat de Nou Hampshire, als Estats Units / Reba Saldanha (Reuters)

El juí a l'expresident estatunidenc Donald Trump (2017-2021) per provar de revertir el resultat de les eleccions presidencials del 2020 serà el 4 de març. Així ho ha establit la jutge Tanya S. Chutkan, encarregada del procés. La magistrada, que jutjarà el cas que va culminar amb l'assalt al Capitoli el 6 de gener del 2021, ha fet l'anunci després d'una audiència a Washington.

D'aquesta manera, s'ha desestimat el desig del fiscal especial, Jack Smith, de fer arrancar el juí el gener del 2024, una data pròxima al tercer aniversari de l'assalt al Capitoli. També queda descartat l'interés de la defensa de l'expresident d'ajornar el procés fins després de les eleccions presidencials, que tindran lloc el mes de novembre del 2024. Trump és el precandidat republicà favorit i la seua defensa havia demanat que el juí s'iniciara l'abril del 2026.

La data triada, però, és el 4 de març, un dia abans del conegut superdimarts. En més d'una desena d'estats s'elegeixen eixe dia els seus candidats, tant republicans com demòcrates.

Trump està acusat de quatre càrrecs: conspiració per a defraudar els Estats Units, conspiració per a obstruir un procediment oficial, obstrucció i intent d'obstruir un procediment oficial i conspiració contra drets. Pel primer dels càrrecs li podria caure una pena màxima de cinc anys de presó, pel segon i el tercer càrrec, vint anys respectivament, i pel quart, deu anys. Una suma que pot arribar a 55 anys de presó.

L'escrit d'acusació assenyala que, després d'haver perdut els comicis del 3 de novembre, l'aleshores president Trump va iniciar una conspiració per a "revertir els resultats legítims de les eleccions presidencials del 2020" amb denúncies falses sobre frau electoral i múltiples estratagemes. Un grup de 18 persones més estan imputades a l'estat de Geòrgia junt amb Trump per aquest càrrec.

L'exmandatari nord-americà s'ha declarat no culpable en altres tres càrrecs pels quals està imputat: pels pagaments irregulars a l'actriu porno Stormy Daniels per a silenciar la seua relació durant la campanya del 2016, que haurien violat les lleis de finançament de les campanyes electorals; per haver-se endut il·legalment papers classificats de la Casa Blanca i per l'assalt al Capitoli.

Trump va acudir dijous passat perquè el fitxaren i li feren la fotografia policial. Va estar a la presó de Fulton durant vint minuts i va quedar en llibertat sota fiança de 200.000 dòlars. L'inici del procés a Trump pels pagaments a Stormy Daniels està fixat per al 25 de març del 2024 a Nova York. D'altra banda, el juí a Florida pels papers classificats que es va emportar a la seua mansió de Mar-a-Lago està programat per al 20 de maig del 2024, quan quedaran poc més de sis mesos per a les eleccions presidencials.

També et pot interessar

stats