Quarta imputació de Trump: ara, per intentar manipular les eleccions de 2020 a l'estat de Geòrgia

L'expresident dels Estats Units està acusat d'haver intentat revertir la derrota en els comicis que va guanyar per un marge estret el demòcrata Joe Biden

Donald Trump en una imatge d'arxiu

L'expresident dels Estats Units Donald Trump (2017-2021) suma al currículum una nova imputació judicial, la que fa quatre en a penes quatre mesos. Un gran jurat de Geòrgia l'ha acusat, amb díhuit persones més, d'haver intentat manipular els resultats de les eleccions presidencials de 2020 en aquest estat, en què el demòcrata Joe Biden —i actual president— va imposar-se per un marge molt estret, no arriba a 12.000 vots. Entre els imputats al costat de l'exmandatari hi ha l'exadvocat personal i exalcalde de Nova York, Rudy Giuliani, i el que va ser excap de gabinet Mark Meadows, entre d'altres.

Segons el document d'acusació, de quasi cent pàgines, l'empresari i polític s'enfronta a tretze càrrecs, entre els quals s'inclou el fet d'haver pressionat un funcionari perquè violara el jurament del seu càrrec o conspirar per a suplantar un funcionari. Però el principal càrrec sobre el qual se sustenta la imputació, i que s'estén a tots els imputats en la causa, és el de violar la llei de Geòrgia contra el crim organitzat. Si hi ha condemna per aquest delicte implica presó.

En una roda de premsa després de fer-se pública la notícia, la fiscal encarregada del cas, Fani Willis, ha explicat que el gran jurat ha pres la decisió després de conéixer la informació recollida durant dos anys i mig pels fiscals encarregats de la investigació. La intenció de Willis és que als dènou acusats els jutgen alhora i s'ha fixat un període de sis mesos perquè se celebre el juí, tot i que encara no ha fet cap estimació de la data exacta.

Extracte del document d'acusació contra Trump i altres díhuit persones
Extracte del document d'acusació contra Trump i altres díhuit persones / Jim Bourg (Reuters)

La fiscal ha emfatitzat també el fet que Trump, igual que els díhuit assessors imputats, és innocent fins que es demostre el contrari. I ha detallat que s'han emés ja ordes d'arrest contra tots ells, que tenen fins al divendres 25 d'agost per a "entregar-se de manera voluntària" a les autoritats.

Segons filtracions sobre les perquisicions del cas publicades pels mitjans, l'origen de la investigació descansa en una telefonada entre Trump i el secretari d'Estat de Geòrgia, Brad Raffensperger, en la qual l'exmandatari suposadament li demanava "buscar" els vots que foren necessaris per a anul·lar la victòria de Biden en aquella circumscripció.

Abans de conéixer-se oficialment l'acusació, l'expresident ha arremés en la seua xarxa social, Truth Social, contra la fiscal Willis. Com és habitual, ha rebutjat les acusacions sobre cap intent de manipular els resultats electorals a Geòrgia. "Vaig fer una trucada telefònica perfecta de protesta, per què no van presentar els càrrecs fa dos anys?", ha escrit l'exmandatari.

Durant els últims mesos, han passat davant el gran jurat diversos aliats de Trump per a prestar testimoni, com Giuliani o Raffensperger mateix, com a responsable de ratificar els resultats electorals a Geòrgia.

Aquesta nova imputació judicial arriba després que l'expresident fora acusat per un gran jurat de Washington, D.C. de quatre càrrecs per suposadament intentar revertir el resultat de les eleccions presidencials dels Estats Units de 2020, un episodi que va tindre com a colofó l'assalt al Capitoli del 6 de gener de 2021.

Favorit en la nominació republicana

Tot i els problemes judicials, Donald Trump és el clar favorit per a ser el candidat republicà en les eleccions presidencials de 2024. Va molt per davant en totes les enquestes del rival principal per a la nominació, el governador de Florida, Ron de Santis. Malgrat que és el primer exmandatari estatunidenc a afrontar acusacions penals, legalment res no li impedeix presentar-se a les primàries republicanes del pròxim any ni concórrer als comicis generals. Pot ser candidat i tornar a la Casa Blanca fins i tot si el condemnen a presó i acaba entre reixes.

També et pot interessar

stats