Trump es declara innocent dels càrrecs d'intentar manipular les eleccions de 2020

L'expresident tracta d'allargar el juí fins després de les eleccions de 2024 i diu que tot és una "persecució política" perquè lidera les enquestes

Trump es dirigeix cap al tribunal federal de Washington, aquest dijous
Trump es dirigeix cap al Tribunal Federal de Washington, aquest dijous / Reuters

L'expresident dels Estats Units Donald Trump (2017-2021) s'ha presentat aquest dijous davant d'un tribunal de justícia per tercera vegada en a penes quatre mesos i s'ha declarat "no culpable". Ara, per la causa penal més delicada de les tres que té obertes de moment, el presumpte intent d'alterar amb mentides i manipulacions els resultats de les eleccions de 2020 que havia guanyat l'oponent demòcrata, Joe Biden. Aquelles maniobres culminaren en l'assalt violent al Capitoli, seu del poder legislatiu, el 6 de gener de 2021, quan una horda de simpatitzants trumpistes tractaren d'impedir per la força que se certificara la victòria del nou president del país perquè estaven convençuts que el guanyador autèntic dels comicis era el republicà.

El magnat i polític, de 77 anys, ha comparegut davant la jutgessa Moxila Upadhyaya, del Tribunal Federal del Districte de Columbia —on se situa Washington—, per a escoltar la lectura de quatre càrrecs de què l'acusa el fiscal especial Jack Smith i pels quals un gran jurat va imputar-lo fa dos dies: conspirar per a defraudar el govern dels Estats Units, obstruir un procediment oficial, manipular i intentar manipular testimonis i conspirar per a vulnerar drets civils. Pel primer dels delictes, li podria caure una pena màxima de cinc anys de presó; pel segon i el tercer, vint anys; i, pel quart, deu. En conjunt, més de cinquanta anys de presó.

"Del càrrec un al quatre, com es declara el senyor Trump?", ha inquirit la magistrada, segons els periodistes que es trobaven dins de la sala. L'exmandatari s'ha posat dret, ha alçat el cap i ha replicat "no culpable". Al final de la sessió, que ha durat menys de mitja hora, Upadhyaya ha acceptat deixar lliure Trump i ha fixat la següent vista judicial per al 28 d'agost. De fet, havia oferit fins a tres dates diferents, però la defensa de l'expresident ha optat per la més tardana. Una decisió en línia amb l'estratègia de retardar el juí el màxim possible, a poder ser fins després de les eleccions presidencials de novembre de 2024, malgrat la intenció del fiscal especial Jack Smith, designat pel Departament de Justícia, que siga un procés ràpid. La jutgessa ha donat al govern estatunidenc set dies perquè lliure un informe sobre la possible duració del juí.

Abans d'abandonar el jutjat, Trump ha hagut d'acceptar una sèrie de condicions imposades per la magistrada i acordades per les parts litigants per a seguir en llibertat. Entre d'altres, no violar la llei federal o estatal, aparéixer en la cort quan se li requerisca i no comunicar-se amb els testimonis tret que siga a través d'advocats o en presència d'ells.

Durant la sessió, l'expresident i candidat republicà a la nominació per als següents comicis ha estat assegut a la sala al costat dels seus advocats, John Lauro i Todd Blanche, i a uns pocs metres del fiscal especial Smith, que ha liderat la investigació contra ell en aquest cas i també en la causa pels documents classificats trobats a la seua mansió de Mar-a-Lago (Florida) que suposadament va emportar-se de manera il·legal. Efe assenyala que fora dels jutjats federals de Washington hi havia una gran expectació, tant mediàtica com de centenars de seguidors i detractors de Trump amuntegats enfront del perímetre de seguretat de l'edifici. Un enclavament molt simbòlic precisament per estar molt pròxim al Capitoli, que evoca els moments més negres que va viure la democràcia estatunidenca durant l'assalt.

L'exocupant de la Casa Blanca està imputat en aquesta causa pels successos ocorreguts entre les eleccions presidencials del 3 de novembre de 2020, que va perdre enfront del demòcrata Joe Biden, i el 6 de gener de 2021, quan una torba de seguidors republicans ultres va irrompre a la seu del poder legislatiu mentre se celebrava una sessió de les dues cambres del Congrés per a ratificar la victòria del seu contrincant.

Després de la vista judicial i una vegada acordades les condicions de la fiança, Trump s'ha dirigit a l'aeroport Ronald Reagan per a agafar l'avió personal, el Trump Force One, en direcció a Nova Jersey, on té un club de golf a Bedminster. Abans de marxar, l'expresident ha fet declaracions als periodistes i ha seguit el fil argumental habitual, en què es presenta com a víctima d'"una persecució d'un oponent polític", en referència als demòcrates. Amb semblant contrariat, ha denunciat que l'ataquen perquè lidera els sondejos per a les primàries republicanes del pròxim any, en les quals es triarà el candidat del partit roig per als comicis presidencials de 2024, i per estar per davant del president Joe Biden en les enquestes. "Hui és un dia molt trist per als Estats Units. Açò mai hauria d'haver passat" ha insistit.

Aquesta és la tercera imputació per a Trump, que enguany ha sigut acusat també a Nova York per desviar fons de campanya per a subornar presumptament l'actriu porno Stormy Daniels i tapar la relació extramatrimonial que va mantindre amb ella. També està encausat a Florida per sostreure il·legalment i ocultar documents classificats de la Casa Blanca a la seua mansió de Mar-a-Lago. Aquest rosari judicial, però, no li està passant factura. Ben al contrari: Trump és el favorit clar per obtindre la candidatura republicana en les pròximes presidencials i disputar la Casa Blanca a Biden. I amb cada nova imputació, pren impuls en les enquestes, que dibuixen un país dividit amb un empat entre el magnat i l'actual president.

També et pot interessar

stats