Trump va seguir l'assalt al Capitoli dels Estats Units per televisió sense fer res per a parar-lo

El comité que investiga els fets del 6 de gener de 2021 acusa l'expresident de passivitat deliberada: "Va ignorar les peticions desesperades de la seua pròpia família"

Un vídeo mostra Trump en pantalla durant l'última sessió del comité que investiga l'assalt al Capitoli
Un vídeo mostra Trump en pantalla durant l'última sessió del comité que investiga l'assalt al Capitoli / Evelyn Hockstein (Reuters)

L'expresident dels Estats Units Donald Trump va seguir durant la jornada del 6 de gener de 2021 l'assalt al Capitoli en temps real pel canal Fox News des de la Casa Blanca, i en cap moment va fer res per a intentar parar-ho. És l'acusació vessada des del comité del Congrés que investiga els fets, impulsat pel Partit Demòcrata i que compta amb la participació de dos congressistes republicans.

En una sessió televisada en horari de màxima audiència, aquest dijous, la comissió ha presentat noves evidències sobre l'episodi violent ocorregut a la seu del Congrés estatunidenc, quan una turba de seguidors ultres va entrar-hi a la força amb l'objectiu d'impedir que se celebrara la sessió bicameral per a certificar la victòria del candidat demòcrata Joe Biden en les eleccions presidencials de novembre.

El focus de l'ens s'ha posat en els 187 minuts que passaren des que Trump va arengar la multitud a fer-se sentir al Capitoli fins que a les 16:17 d'aquella vesprada va penjar un vídeo en Twitter on els va dir per primera vegada que havien d'abandonar la seu del Congrés. En total, participaren en la protesta unes 10.000 persones —la majoria trumpistes— i prop de 800 van irrompre a l'edifici. L'incident va saldar-se amb un tràgic balanç de cinc morts i uns 140 agents ferits.

Concretament, l'organisme sosté que no hi ha constància que mentre seguia l'assalt per televisió, Trump cridara a cap responsable de seguretat militar, judicial o de la policia. Sempre segons la versió del comité, sí que va telefonar, però, a alguns dels senadors que en aquell moment es trobaven al Capitoli, que estava sent assaltat per milers dels seus simpatitzants.

La comissió retreu a l'aleshores dirigent una passivitat deliberada per uns fets esdevinguts dins de l'edifici legislatiu. D'acord amb la congressista demòcrata Elaine Luria, una de les encarregades de guiar la sessió d'aquest dijous, l'exmandatari va estar tancat en un menjador de la Casa Blanca durant unes tres hores veient la televisió i rebutjant els precs de membres de la família i assessors polítics i judicials que li demanaven que actuara per a detindre la turba. "Era l'única persona en el món capaç de parar la multitud. No va poder ser mobilitzat ni pels seus assistents ni pels seus aliats. Va ignorar les peticions desesperades de la seua pròpia família, inclosos (els fills) Ivanka i Donald Jr.", ha dit el president de l'ens, el demòcrata Bennie Thompson.

D'altra banda, el congressista republicà Adam Kinzinger, que ja va anunciar que no s'anava a presentar a la reelecció en les legislatives del novembre vinent, ha acusat l'expresident d'haver "triat" no actuar mentre els adeptes atacaven la seu de la sobirania estatunidenca.

En la sessió d'aquest dijous s'han sentit els testimoniatges presencials de l'ajudant de l'assessor de seguretat nacional en el govern de Trump, Matthew Pottinger, i de l'aleshores viceportaveu de la Casa Blanca, Sarah Matthews. Ambdós van dimitir després de l'assalt.

Encara que s'especulava que la d'aquest dijous podia ser l'última sessió del comité, la vicepresidenta, Liz Cheney, ha indicat que en les últimes setmanes han rebut més informacions i que nous testimonis s'han prestat a declarar, de manera que reprendran l'activitat al setembre.

També et pot interessar

stats