Trump entra en la presó vint minuts

Compleix amb l'orde de la justícia, s'entrega en una presó d'Atlanta i els funcionaris li fan una foto per a la fitxa policial, la primera d'un expresident estatunidenc

Fitxa policia de Trump
Fitxa policia de Trump / Fulton Country Sheriff's Office (Efe)

El somni de la meitat dels Estats Units, i el malson de l'altra meitat, es va fer realitat aquest dijous, encara que només va durar vint minutos. L'expresident Donald Trump, assetjat des de fa temps pels tribunals, va xafar finalment una presó, però va eixir ràpidament en llibertat després de pagar una fiança.

El republicà va complir amb l'orde de la justícia i es va entregar en una presó d'Atlanta per a ser fitxat en la seua quarta imputació. Aquesta vegada, per haver intentat revertir el resultat de les eleccions presidencials del 2020 en l'estat de Geòrgia, on va perdre per un estret marge contra Joe Biden.

L'arribada de Trump a Atlanta, des que va aterrar en el seu avió privat fins que es va traslladar a la presó del comtat de Fulton, va ser televisada per les principals cadenes del país en horari de màxima audiència.

Una foto històrica

Dins de la presó, el personal penitenciari va anotar el seu pes i alçada: 6,3 peus i 215 lliures (1,90 metres i 97 quilos). Li va prendre les empremtes dactilars i li va fer una foto per a la fitxa policial, la primera d'un expresident estatunidenc.

Amb la mala cara, una mirada desafiadora i la seua habitual corbata roja, la imatge de Trump passarà a la posteritat, o almenys quedarà immortalitzada en milers de samarretes dels seus seguidors.

En cap de les seues tres anteriors imputacions penals —la del suborn a l'actriu porno Stormy Daniels, la dels documents classificats i la de l'assalt al Capitoli— havia hagut de comparéixer en una presó ni se li havia pres una fotografia policial.

El xèrif del comtat de Fulton ja havia advertit que Trump no tindria un tracte especial i que s'asseuria davant la cambra igual que la resta de processaments.

Fiança de 200.000 dòlars

Però la veritat és que el seu fitxatge va ser molt més àgil de l'habitual, ja que els advocats de l'expresident havien pactat prèviament amb la Fiscalia una fiança de 200.000 dòlars (uns 185.210 euros al canvi de hui) per a la seua immediata posada en llibertat.

Uns vint minutos després, Trump eixia de la presó en el mateix comboi blindat amb el qual havia ingressat, sense que la premsa el vera i sense haver de passar la nit o fins i tot dies esperant una audiència per a determinar la fiança, com els passa a molts reus d'aquest penal.

No va experimentar en carn pròpia les condicions d'insalubritat i violència que hi ha a la presó de Fulton i que són objecte d'una investigació del Departament de Justícia des que l'any passat es va trobar un pres sense vida, desnodrit i ple d'insectes.

Suport de desenes de simpatitzants

Davant de la presó, desenes d'extravagants simpatitzants de Trump, alguns reincidents en aquesta mena d'esdeveniments, desafiaven la calor per a expressar el seu suport a l'exmandatari, amb l'ajuda dels gelats que venia un carret que va fer l'agost.

Amb un cartell que equiparava Trump amb Nelson Mandela, Rick Hern, resident d'Atlanta, va dir que la imputació és "injusta" i va reivindicar que Trump tenia "dret a investigar les eleccions si creia que hi havia irregularitats".

I ara què

Però del que realment l'acusa la fiscal de Fulton Fani Willis és de tretze delictes per haver liderat una trama mafiosa amb díhuit aliats per a intentar revertir la seua derrota electoral a Geòrgia, un dels estats clau per a guanyar la presidència.

Si és ser declarat culpable de tots els càrrecs, l'expresident republicà podria ser condemnat a fins a 76 anys i mig de presó.

Una de les principals proves en contra d'ell és l'enregistrament d'una telefonada de gener del 2021 en la qual va demanar al secretari d'Estat de Geòrgia, Brad Raffensperger, que li "trobara" 11.780 vots, un més dels que havia aconseguit Biden.

El republicà considera tots els casos en contra seua una "caça de bruixes", i encara hui continua sostenint que va guanyar les eleccions del 2020.

Willis vol demostrar que Trump va violar l'anomenada llei RICO, una legislació utilitzada a Geòrgia per a perseguir capos de la màfia, i ha proposat que el judici arranque el pròxim 24 d'octubre.

Per a Fred Smith Jr., professor de Dret Constitucional de la Universitat d'Emerson, a Atlanta, el "calendari és molt agressiu" i l'acusació molt complexa, però va recordar que Willis ha tingut èxit en anteriors imputacions amb la llei RICO.

"És un cas complex però si hi ha algú que ho pot fer és ella", ha dit l'expert.

Aquesta quarta imputació ha cobrat especial rellevància perquè com que es tractar d'un procés judicial estatal en lloc de federal, Trump no podria indultar-se a si mateix en cas de recuperar la Presidència estatunidenca.

El gran favorit republicà per a les presidencials del 2024

I és que els processos judicials no han fet mossa en la seua popularitat: l'exmandatari és el gran favorit per a aconseguir la nominació republicana per a les presidencials del 2024, en les quals espera batre's de nou amb Biden.

També et pot interessar

stats