Un segon estat prohibeix a Trump presentar-se a les primàries per la “insurrecció” del Capitoli

La secretària d’Estat de Maine apel·la a una esmena de la constitució, que veta a ocupar un càrrec d'elecció popular qui ha participat en una insurrecció

L'expresident dels Estats Units Donald Trump Trump (2017-2021) en un acte a Reno (Nevada)
L'expresident dels Estats Units Donald Trump Trump no podrà, per ara, optar a les primàries en un segon estat nord-americà / Carlos Barria (Reuters)

Maine, un estat situat al nord-est dels Estats Units, s’ha convertit en el segon estat que no permetrà a l’expresident Donald Trump presentar-se a les primàries republicanes d'eixe estat pel seu paper en l'assalt al Capitoli el 6 de gener de 2021.

En un document compartit per diversos mitjans de comunicació estatunidencs, la secretària d'Estat de Maine, Shenna Bellows, ha anunciat la decisió, al·legant que Trump no pot participar en els comicis per haver afavorit una "insurrecció".

La decisió de Bellows arriba una setmana després que el Tribunal Suprem de l'estat de Colorado, en una mesura històrica, dictaminara a favor d'expulsar al republicà de les primàries del seu partit.

La secretària d'Estat de Maine, igual que el Suprem de Colorado, va apel·lar a l'Esmena 14 de la Constitució, que prohibeix a persones que han participat en una insurrecció ocupar un càrrec d'elecció popular.

"Soc conscient que cap Secretari d'Estat ha privat mai a un candidat presidencial de l'accés a les urnes basant-se en la Secció Tres de la Catorzena Esmena", va escriure Bellows en el document compartit per mitjans estatunidencs. "No obstant això, també soc conscient que cap candidat presidencial ha participat mai en una insurrecció”, va ressaltar Bellows.

Els republicans recorren contra la decisió de Colorado

El Partit Republicà de Colorado va decidir dimecres recórrer davant el Suprem dels EUA la decisió de la desqualificació electoral de Trump de les eleccions d'aquest estat.

El 6 de gener de 2021, milers de seguidors del president Trump van assaltar el Capitoli dels EUA mentre els legisladors estaven en el procés de certificar els resultats de les eleccions que van donar la victòria a l'actual president, Joe Biden.

També et pot interessar

stats