El Suprem de Colorado expulsa Trump de les primàries republicanes i n'amenaça la participació en les eleccions presidencials

L'òrgan judicial, nomenat per governadors del Partit Demòcrata, considera que el rol de l'expresident dels Estats Units en l'assalt al Capitoli el "desqualifica" per a tornar a ocupar el càrrec

L'expresident dels Estats Units Donald Trump Trump (2017-2021) en un acte a Reno (Nevada)
L'expresident dels Estats Units Donald Trump Trump (2017-2021) en un acte a Reno (Nevada) / Carlos Barria (Reuters)

El Tribunal Suprem de Colorado ha expulsat l'expresident estatunidenc Donald Trump de les primàries republicanes de l'estat, pel seu rol en l'assalt al Capitoli del 6 de gener de 2021. Considera que això el "desqualifica" per a ocupar el càrrec de president. 

En una decisió sense precedents en la història dels Estats Units, els magistrats van apel·lar a l'esmena catorzena de la Constitució, aprovada el 1868, que prohibeix a persones que han participat en una insurrecció ocupar un càrrec d'elecció popular. L'esmena es va aprovar en el context de la guerra civil als Estats Units, per a evitar que persones associades als sublevats del sud pogueren arribar al poder.

En una primera reacció, l'equip de campanya de Trump ha valorat la decisió com a "completament errònia" i ha anunciat que la recorrerà davant del Tribunal Suprem dels Estats Units, d'ampla majoria conservadora.

La resolució del Suprem de Colorado implica que Trump no podrà presentar-se a les primàries de l'estat i, per tant, no pot ser triat. Trump va perdre el 2020 al territori i podria no necessitar els seus vots per a guanyar les presidencials del pròxim any. Tanmateix, corre el perill que més tribunals i funcionaris electorals seguisquen l'exemple i l'excloguen d'estats crucials per a guanyar.

El Tribunal Suprem de Colorado està íntegrament compost per jutges nominats per governadors del Partit Demòcrata. La seua decisió contradiu la sentència d'una jutgessa de Denver, que va considerar que Trump va participar en una "insurrecció", però no que estiguera inhabilitat per a participar en els comicis, una decisió que va ser també recorreguda.

Colorado celebrarà les primàries presidencials el 5 de març, en el conegut com a superdimarts, una data clau en la qual votaran setze estats i que pot definir la contesa. La cursa republicana comença, però, molt abans, el 15 de gener a Iowa, on Trump parteix com a favorit, segons totes les enquestes, per a tornar a competir per la presidència amb el demòcrata Joe Biden, en els comicis de novembre a la Casa Blanca.

També et pot interessar

stats