La UE tanca l'espai aeri amb Bielorússia per segrestar un avió per a detindre el periodista Protassévitx

Bielorússia publica un vídeo en què el periodista diu que es troba bé, però l'oposició assegura que la gravació està feta sota pressió i demana el seu alliberament

Roman Protasevich
Imatge de Roman Protassévitx en el vídeo que ha fet públic Bielorússia / Reuters

La Unió Europea ha acordat tancar l'espai aeri amb Bielorússia després que el règim de Aleksandr Lukaixenko obligara diumenge un avió de Ryanair a realitzar un aterratge forçós en l'aeroport de Minsk per a arrestar al periodista Roman Protassévitx, crític amb el règim, i la seua parella.

Reunits en una cimera presencial a Brussel·les, els caps d'Estat i de govern de la UE ha exigit l'"alliberament immediat" del periodista i ha prohibit les companyies aèries de Bielorússia –entre les quals l'estatal Belavia– a sobrevolar l'espai aeri comunitari. També han demanat a les companyies europees "evitar" sobrevolar Bielorússia.

Per la seua banda, Bielorússia ha fet públic un vídeo de Protassévitx en què diu que es troba bé i que està rebent un bon tracte, però l'oposició assegura que la gravació està feta sota pressió física i moral i demana el seu alliberament i el de tots els presos polítics del país. A més, denuncien que Protassévitx tindria maquillatge per a dissimular lesions a la cara i que s'aprecia una blaüra al front.

El vol 4978 de Ryanair, entre Grècia i Lituània, transcorria amb normalitat fins que l'avió estava a punt d'iniciar la maniobra d'aterratge. En aquell moment, travessava l'espai aeri de Bielorússia, i els 170 passatgers a bord van rebre un missatge del capità: "Hem d'aterrar d'emergència a l'aeroport de Minsk".

Suposadament, hi havia una bomba amagada, i el viatgers graven gossos ensinistrats inspeccionant les maletes. Era una maniobra de distracció. Les forces especials detenen dos persones, el periodista Roman Protassevitx i la seua parella. Quan se l'emportaven es va girar i va dir que s'enfrontava a la pena de mort.

És un acte de pirateria aèria patrocinada per un estat

És un segrest, segons la primera ministra de Lituània, que acusa Lukaixenko de "terrorisme". "Un acte de pirateria aèria patrocinada per un estat", segons el director general de Ryanair.

35.000 persones detingudes des de l'inici de les protestes

Les veus crítiques al règim de Lukaixenko, que fa 27 anys que està en el poder, s'han multiplicat exponencialment a Bielorússia arran de les últimes eleccions, que Europa qualifica de frau. Protasévitx, de 26 anys, és el fundador de dos canals de Telegram amb tres milions de subscriptors que van ser clau en les mobilitzacions de l'estiu passat a Bielorússia. La repressió ordenada per Lukaixenko, conegut com l'últim dictador d'Europa, deixa ja més de 35.000 detinguts.

També et pot interessar

stats