Lukaixenko es mostra disposat a reformar la Constitució, però no repetirà les eleccions

Les grans factories de Bielorrúsia s'han quedat buides en la novena jornada de protestes.

Protesta a Minsk
Protesta a Minsk / Vasily Fedosenko (Reuters)

El president de Bielorrúsia, Aleksandr Lukaixenko, ha anunciat que està disposat a reformar la Constitució, però no repetirà les eleccions. Les grans factories del país s'han quedat buides en la novena jornada de vaga general convocada per l'oposició política. Demanen la dimissió del president Lukaixenko, en el poder des de fa un quart de segle, i acusat de frau en les eleccions.

Aquesta nova jornada de protesta té lloc l'endemà de les manifestacions més massives de la història a Minsk, la capital, i altres ciutats del país. Més de 200.000 persones, segons France Press, es reuniren a la capital i denunciaren l'escalada de la repressió que ha tingut lloc després d'unes eleccions que consideren un frau. L'última dictadura d'Europa, com molts qualifiquen Bielorússia, viu dies crítics.

El president del Consell Europeu, Charles Michel, ha convocat una cimera comunitària de líders aquest dimecres per a debatre la situació a Bielorússia, A més a més, els caps de cinc dels set grups polítics del Parlament Europeu han instat Bielorússia a celebrar unes noves eleccions supervisades per observadors internacionals i al fet que la Unió Europea impose "ràpidament" sancions als responsables de la violència al país.

En un comunicat conjunt, els líders dels grups popular, socialdemòcrata, liberal, verd i conservador recalquen que consideren l'actual president del país, persona non grata a territori comunitari, i subratllen que "totes les informacions creïbles" apunten a una victòria del seu rival, Svetlana Tikhanóvskaia.

També et pot interessar

stats