La UE acorda noves sancions contra Bielorússia i tanca l’espai aeri del país

Els líders dels vint-i-set han demanat l’“alliberament immediat” del periodista Roman Protassévitx, després de la seua detenció

Cimera de la Unió Europea
Cimera de la Unió Europea / Unió Europea

Els líders de la Unió Europea han aprovat noves sancions a Bielorússia, després de l'aterratge forçós del vol de Ryanair a l'aeroport de Minsk en què viatjava el periodista Roman Protassévitx, i han demanat el seu "alliberament immediat", després de la detenció d'ahir.

En concret, han acordat prohibir l'espai aeri comunitari a les companyies de Bielorússia, així com prohibir-los aterrar en aeroports de la UE. A més, han demanat a les companyies europees que eviten sobrevolar sobre aquest país.

També s’han compromés a ampliar la llista de sancions a Bielorússia, que actualment conté 88 persones i 77 entitats, entre elles el president Aleksandr Lukaixenko.

Els caps d'estat i de govern de la UE, en les conclusions sobre Bielorússia aprovades el primer dia de la cimera europea, han demanat que la nova llista de sancions s'haurà d’acordar "tan prompte com siga possible".

"El Consell Europeu condemna enèrgicament l'aterratge forçós d'un vol de Ryanair a Minsk (Bielorússia) el 23 de maig de 2021, que posà en risc la seguretat aèria, i la detenció per les autoritats bielorusses del periodista Roman Protassévitx i Sofia Sapega (la seua parella)", han assenyalat els líders europeus.

Així mateix, han demanat a l'Organització Internacional de l'Aviació Civil que "investigue urgentment” aquest incident “sense precedents i inacceptable".

També et pot interessar

stats