La UE i els Estats Units treballaran amb "qualsevol govern legítim" que isca de les urnes a Itàlia
Calviño espera una actitud "constructiva i proeuropea" del govern que forme Itàlia després de la victòria de la coalició encapçalada per la postfeixista Meloni
La victòria del bloc de dretes en les eleccions italianes amb la que serà primera ministra, la líder neofeixista Giorgia Meloni, ha sigut acollida amb inquietud i contenció a les institucions europees. Des de Brussel·les es mira amb cautela l'arribada al poder d'una primera ministra euroescèptica i nacionalista.
No obstant això, en públic l'actitud de les autoritats comunitàries és la de sempre. "La Comissió Europea treballarà amb qualsevol govern legítim que isca de les urnes". Així ho ha expressat el seu portaveu, Eric Mamer.
"Esperem una cooperació constructiva amb les noves autoritats italianes", ha dit en una de les poques compareixences d'un representant de la Unió Europea.
Tot el contrari del que va passar quan Emmanuel Macron va derrotar Marine Le Pen en les eleccions presidencials franceses l'abril passat. En aquella ocasió, els presidents del Consell i de la Comissió Europea, Charles Michel i Ursula von del Leyen, el van felicitar immediatament, cosa que ara no s'ha repetit.
Giorgia Meloni sí que ha rebut la felicitació dels líders de la dreta europea més nacionalista, com la mateixa Marine Le Pen, el president hongarés Viktor Orbán, o el primer ministre polonés, Mateusz Morawieki.
A Itàlia, la victòria del bloc de dretes ha tingut una conseqüència immediata: la dimissió del líder del Partit Democràtic, Enrico Letta. "És un dia trist per Itàlia i per Europa, ens esperen dies durs", ha dit Letta.
A Espanya, els resultats de les eleccions italianes també han provocat reaccions. El ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, ha dit que és una victòria legítima, però ha advertit del perill dels populismes.
Per la seua banda, la vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha confiat des de Brussel·les que el nou govern que es forme a Itàlia després de la victòria de Germans d'Itàlia tinga una "actitud constructiva i proeuropea".
Podem fa una lectura en clau nacional i carrega la responsabilitat sobre el PP mentre que Vox celebra la victòria de Meloni i els populars no se n'han pronunciat públicament.
Els Estats Units treballarà amb "qualsevol" govern que es forme en Itàlia
Els Estats Units han refusat opinar sobre la victòria de Meloni en les eleccions italianes i s'ha limitat a dir que està preparat per a treballar amb "qualsevol" govern que es forme al país europeu.
"Estem llestos i impacients per a treballar amb qualsevol govern italià sorgit de les eleccions per a avançar en els múltiples objectius i interessos que compartim", ha expressat el portaveu del Departament d'Estat, Ned Price. Així, ha subratllat que Itàlia i els Estats Units són "socis i amics".
Paral·lelament, en una altra roda de premsa, la portaveu de la Casa Blanca, Karine Jean-Pierre, ha assegurat que l'administració de Joe Biden treballarà "amb el nou govern italià en els desafiaments globals compartits", ja que Itàlia "és un aliat de l'OTAN, un soci del G7 i un membre de la UE".
Guaidó felicita Meloni
L'opositor dirigent veneçolà Juan Guaidó ha felicitat Giorgia Meloni per la seua victòria en els comicis general. Guaidó ha agraït a Meloni el seu suport a la "causa de la llibertat" a Veneçuela, així com als migrants veneçolans que estan a Itàlia i que "fugen de la dictadura criminal" del règim del president veneçolà, Nicolás Maduro.
La coalició formada pels Germans d'Itàlia (FdL), la Lliga i Forza Itàlia (FI) va guanyar les eleccions del diumenge a Itàlia amb el 44,1% dels vots, i l'encarregada serà Giorgia Meloni. El FdL, el partit de Meloni, va ser el més votat, amb el 26,2% del sufragi.