Europa mira a Itàlia: els dirigents europeus analitzen el triomf electoral de l’extrema dreta

La presidenta de la Comissió Europa, Ursula von der Leyen, ha recordat que hi ha instruments per fer complir la llei

Europa s'enfronta a un nou escenari amb el resultat electoral d'Itàlia / À Punt NTC

La contundent victòria de l’extrema dreta en les eleccions nacionals d’Itàlia, encapçalada pels feixistes Germans d'Itàlia com a partit més votat, ha reforçat un moviment ultraconservador i euroescèptic. 

La dirigent Giorgia Meloni, que presidirà el país, té com a referents els models de Polònia i Hongria, amb els quals comparteix posicions socials i polítiques. Entre els punts claus del seu discurs destaca el no a la immigració, la defensa d’un model de família tradicional i el retall de drets com el de l'avortament o els del col·lectiu LGTBI. Un marc que també comparteixen el Front Nacional francés de Le Pen o Vox a Espanya.  

Quant a la guerra d'Ucraïna, Meloni ha reforçat darrerament el missatge a favor de l'OTAN, en sintonia amb Polònia. Més a prop de l'Hongria de Viktor Orbán i a favor de Rússia estan la Lliga de Salvini i el partit Força Itàlia de Berlusconi, tot i que els últims dies de campanya han intentat aigualir els lligams polítics i personals que tenen amb Vladímir Putin.

Cal esperar, a més, a saber que passarà a Suècia, on el bloc de dretes, que ha guanyat les últimes eleccions, té com a partit més votat el més extrem, Demòcrates Suecs. 

Sobre aquesta victòria, la primera ministra francesa, Élisabeth Borne, ha dit hui que estaran vigilants.

Per la seua part, la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, s’ha referit a Itàlia i ha recordat que Europa té instruments per a fer complir les lleis. El partit de Salvini ha demanat la dimissió de von der Leyen per considerar les seues paraules una ingerència.

També et pot interessar

stats