La UE mira amb incertesa Itàlia, mentre l’extrema dreta ovaciona el triomf de Meloni

Albares ha advertit que en Europa hi ha "dos models enfrontats" i assegura que Espanya està "compromesa amb la construcció europea"

La dirigent d'extrema dreta Giorgia Meloni
La dirigent d'extrema dreta Giorgia Meloni / Guglielmo Mangiapane (Reuters)

Els representats més destacats de la ultradreta europea han ovacionat el triomf de la dirigent d'extrema dreta Giorgia Meloni, mentre des de la Unió Europea asseguren que el vot dels italians no és una protesta antieuropeista i que esperen cooperació per part del nou executiu italià.

"Brussel·les espera una cooperació constructiva amb les noves autoritats italianes", ha dit el portaveu de la Comissió Europea, Eric Mamer, que ha negat que els comicis es puguen llegir com un "juí" a les polítiques europees.

En un to semblant s’ha pronunciat el president francés, Emmanuel Macron, que ha mostrat "respecte" per "l’opció democràtica" del poble italià i ha fet una crida per a continuar treballant junts. "El poble italià ha pres una opció democràtica i sobirana. La respectem. Com a països veïns i amics, hem de continuar treballant junts", ha assenyalat. 

Per contra, els representats més destacats de la ultradreta europea han celebrat la victòria de Meloni. El primer ministre polonés, Mateusz Morawiecki, ha felicitat la líder de l'extrema dreta italiana, una posició compartida per tota la coalició ultraconservadora que governa Polònia. 

"Bravo, Giorgia. Una victòria molt merescuda. Felicitats!", ha dit a les xarxes socials l'ultranacionalista Viktor Orbán, primer ministre d’Hongria, que ha il·lustrat les felicitacions amb una fotografia en la qual apareixen els dos polítics junts. La premsa progovernamental hongaresa ha destacat la bona sintonia entre Meloni i Orbán des de fa anys, en assumptes com la lluita contra la immigració i la defensa de la sobirania dels Estats.

Albares: "A Europa hi ha dos models enfrontats"

El titular d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, ha sigut més contundent en assegurar que "els populismes sempre creixen i sempre acaben igual, en catàstrofes", ja que donen respostes molt senzilles a problemes complexos i "aposten per tancar-se i tornar al passat".

Encara que no ha volgut opinar sobre els resultats de les eleccions italianes, sí que ha advertit que a Europa hi ha "dos models enfrontats": un que aposta per la llibertat, la pau i la democràcia i un altre autoritari que "no creu en la pluralitat i diversitat, sinó en l'homogeneïtat". Espanya, ha recordat, està "compromesa amb la construcció europea".

També et pot interessar

stats