La UE, els Estats Units, el Japó, el Canadà, Noruega, Singapur i el Regne Unit pacten reduir les emissions

El president estatunidenc Joe Biden afirma a Egipte que el seu país està actuant i que “tots han d’actuar”

Imatge d'arxiu de la cimera sobre el clima de la COP27 a Egipte
Imatge d'arxiu de la cimera sobre el clima de la COP27 a Egipte / Mohamed Salem (Reuters)

La Unió Europea, els Estats Units, el Japó, el Canadà, Noruega i Singapur han signat aquest divendres una Declaració Conjunta d’Importadors i Exportadors d’Energia sobre una reducció de les emissions de gasos d’efecte d'hivernacle procedents dels combustibles fòssils. 

Amb aquest pacte, signat en el marge de la Cimera del Clima COP27, a Egipte, es comprometen a prendre “mesures immediates” per a fer efectiva la reducció perquè “cada fracció de grau compta en la lluita per preservar el nostre planeta per a les generacions futures”, ha dit la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Layen, en un comunicat.

També es comprometen a treballar per a la creació d’un mercat internacional d’energia fòssil que minimitze les emissions de metà i CO2 en tota la cadena de valor tant com siga possible, i treballar per reduir progressivament el consum d’aquests combustibles. A més, reduir l’emissió d’aquests gasos comportarà també una millora en la salut de la població en eliminar el carboni negre i altres contaminants atmosfèrics associats. 

El pacte és una continuació del Compromís Mundial sobre el Metà, signat en la passada COP26 celebrada al Regne Unit, per a reduir les emissions antropogèniques col·lectives de metà almenys en un 30% respecte als nivells del 2020 per al 2030.

Biden parla en la cimera d'Egipte

D'altra banda, el president dels Estats Units, Joe Biden, en un discurs al saló plenari de reunions de la COP27, ha declarat que "els Estats Units ja estan actuant, tots han d'actuar" en la lluita contra el canvi climàtic. També ha assegurat que "si es pot finançar el carbó en països en desenvolupament, no hi ha raó per a no finançar energia verda".

El líder estatunidenc també ha desgranat aquest divendres algunes de les mesures que aplicarà contra el canvi climàtic, com la duplicació del compromís dels Estats Units al Fons d'Adaptació, i que reforçarà les regulacions nacionals proposades sobre el metà, en el sector del petroli i el gas, perquè les emissions d'aquest gas d'efecte d'hivernacle baixen al país un 87% respecte al 2005.

Les ONG reclamen un major compromís a Biden

D'altra banda, les organitzacions ecologistes, internacionals i africanes, han demanat al president dels EUA que es comprometa a donar suport a mesures que ajuden, sobretot als països més vulnerables, a recuperar-se després de les conseqüències del canvi climàtic. La cimera va arrancar amb el compromís d'incloure aquesta mesura de pèrdues i danys en l'agenda, cosa que celebraren els grups ecologistes i els països menys desenvolupats.

El director de clima i energia del laboratori d'idees Powershift Africa, Mohamed Adow, ha lamentat que “els països rics ens han fallat en aquesta primera setmana de negociacions”. A més, ha afegit que “s’està lluny d'obtindre els resultats que les nacions més vulnerables del món esperaven de Xarm al-Xeikh”.

Adow també critica el paper de “contaminador històric” dels EUA, responsable d'un terç de les emissions globals d'efecte d'hivernacle des de la segona revolució industrial i que, en lloc d'assumir aquesta culpa, ha limitat les oportunitats d'avançar en la lluita contra el canvi climàtic.

També et pot interessar

stats