Les nacions pobres demanen que els països més contaminants paguen pel canvi climàtic

Reivindiquen que mentre els governs rics s'hi beneficien, el planeta s'està cremant

Logo de la COP27 el 08 november 2022 a Sharm El-Sheikh, Egipte
Logo de la COP27 el 8 november 2022 a Sharm al-Sheikh, Egipte / Europa Press

Els líders dels països pobres han criticat aquest dimarts els governs rics i les companyies petrolieres per impulsar el calfament global, al mateix temps que demanen que siguen els països més contaminants els que paguen pel canvi climàtic. S’han pronunciat aquest dimarts a la cimera sobre el clima de la COP27 a Egipte per exigir que paguen els danys infligits a les seues economies. Els caps d'estat i de govern abandonen la cimera del clima sense tancar cap acord global.

"La indústria del petroli i el gas continua guanyant 3.000 milions de dòlars diaris", ha dit Gaston Browne, primer ministre d'Antigua, quan feia el seu discurs a la conferència en nom de la Alliance of Small Island States. "Ja és hora que aquestes empreses paguen un impost global sobre el carboni i els seus beneficis com a font de finançament per pèrdues i danys", declara. "Mentre ells es beneficien, el planeta s’està cremant".

A més, el president del Senegal, Macky Sall, ha dit a la conferència que els països pobres d'Àfrica necessiten un augment del finançament per adaptar-se al canvi climàtic. "Siguem clars, estem a favor de la reducció de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle, però els africans no podem acceptar que els nostres interessos vitals siguen ignorats", declara el president.

La WWF alerta que la desforestació de l’Amazones va cap a un punt de no retorn

D'altra banda, l'organització de conservació global de l'ambient (WWF) ha advertit que la desforestació de l’Amazones, el gran pulmó del planeta, s'està accelerant cap a un punt de no retorn i reclamen una acció urgent per a frenar i revertir aquesta tendència.

Basat en les últimes recerques disponibles han revelat que, sense una acció urgent, aquest fet afectaria directament el mitjà de subsistència de 47 milions de persones i a 511 grups de pobles indígenes, així com al 10% de la biodiversitat del planeta.

La Xina està compromesa a assolir la neutralitat de carboni

Per la seua part, l'enviat especial de la Xina, Xie Zhenhua, ha dit que Pequín està compromés a assolir la neutralitat de carboni en el principal emissor de gasos d'efecte hivernacle del món. A més, creu que el multilateralisme i la cooperació són clau per a resoldre el canvi climàtic global.

"Per molt que canvie l'entorn extern i per molts reptes que ens enfrontem, la Xina té la ferma determinació d'aconseguir aquesta visió de neutralitat de carboni", ha dit l’enviat xinés als delegats.

Els caps d'estat i de govern abandonen la cimera sense tancar cap acord global

D'altra banda, en la segona jornada de la cimera els líders mundials no han aconseguit un pacte per a reduir les emissions de CO₂, clau per a frenar l'escalfament global. Es retiren de la cimera del clima i deixen la responsabilitat a les seues delegacions. Tot i això, per primera vegada hi ha sobre la taula un possible impost per a les empreses més contaminants, iniciativa que defensen l'ONU i els països menys desenvolupats. 

De moment, el que han acordat a la cimera són només declaracions d'intencions. L'última, la dels Estats Units amb el Japó, Alemanya, el Regne Unit i cinc països més, per a accelerar la implantació de l'energia eòlica marina.

També et pot interessar

stats