Turquia torna a tremolar: sis morts i quasi 300 ferits en dos nous sismes

Els terratrèmols, de 6,4 i 5,8, sacsegen la província de Hatay, una de les onze més devastades pel cataclisme de fa dues setmanes

Els grups de rescat busquen supervivents després de l'últim terratrèmol a la província turca de Hatay
Els grups de rescat busquen supervivents després de l'últim terratrémol a la província turca de Hatay / Thaier Al-Sudani (Reuters)

Dues setmanes després de la catastròfica cadena de terratrémols que s'ha cobrat la vida de més de 47.000 persones, ha deixat més de 105.000 de ferides i ha destrossat centenars de milers d'habitatges a Turquia i Síria, la terra ha tornat a tremolar. Dos nous sismes de magnitud 6,4 i 5,8 han sacsejat la província turca de Hatay, una de les onze més devastades pel cataclisme, i han deixat un balanç provisional de sis víctimes mortals i 294 ferits, segons ha informat el Ministeri de Sanitat. Quasi una vintena estan en situació crítica.

El terratrémol principal s'ha registrat a les 19:04 hora local (cap a les cinc de la vesprada en horari peninsular) en el districte de Defne, al sud de la ciutat d'Antioquia. Segons el Centre Sismològic Europeu de la Mediterrània, ha impactat a una profunditat de deu quilòmetres i s'ha pogut sentir a Síria, Egipte i el Líban. AFAD, l'agència de gestió d'emergències de Turquia, ha assenyalat, a més, que s'han produït diverses rèpliques de magnitud 4.

Els treballs de cerca de supervivents d'aquests dos nous sismes continuen aquest dimarts a Defne i a Samadang, punts on es focalitza l'epicentre del segon. Aquest s'ha desencadenat només tres minuts després del primer, amb una magnitud de 5,8.

A més de l'evolució de les víctimes, a hores d'ara preocupa l'estabilitat de diversos embassaments d'aigua a la regió afectada, que ja havien patit danys estructurals durant els tremolors del 6 de febrer. Des del govern assenyalen, tot i això, que per ara no hi ha risc de col·lapse.

Els nous terratrémols han provocat escenes d'autèntic pànic; per exemple, entre els viatgers que hi havia a l'aeroport de Hatay. Les autoritats locals han demanat l'enviament urgent de tendes de campanya, ja que la població no vol tornar a les cases per temor a noves solsides d'edificis.

El ministre de l'Interior, Suleyman Soylu, ha advertit sobre la possibilitat que hi haja més persones atrapades entre les runes dels edificis que han col·lapsat ara. Segons ha indicat, s'estan realitzant labors de cerques de persones atrapades en tres edificis que han col·lapsat. Refik Eryilmaz, alcalde de Samandag, ha indicat en declaracions a l'emissora NTV que diversos immobles havien col·lapsat i que no se sap si hi havia gent dins. També ha dit que potser alguns veïns s'hagueren refugiat de l'intens fred en les restes de les construccions danyades en els terratrémols de fa dues setmanes, i ha reclamat desesperadament l'enviament de tendes de campanya per a allotjar la població.

Des dels fatídics sismes de fa dues setmanes, cap dels edificis a Antioquia és encara habitable. Hi ha equips de treball de desenrunament, però, que sí que poden haver quedat atrapats per algun enfonsament. A més, moltes persones tenen l'hàbit de reunir-se al voltant de fogates davant edificis esfondrats per a ajudar en la identificació de cadàvers, i podrien estar en risc si s'ensorra algun dels que encara queda en peu. Amb les tasques de cerca de supervivents quasi concloses, les autoritats temen que encara puga haver-hi desenes de milers de cossos entre els enderrocs.

També et pot interessar

stats