L'OMS alerta d'una imminent crisi sanitària a Turquia i Síria acompanyada d'epidèmies

Ja hi ha un brot de còlera a Síria i els camions humanitaris transporten tests per a detectar el virus

Alerta a Turquia i Síria

Després de la tragèdia pel terratrémol, amb més de 42.000 morts, l'amenaça és la crisi sanitària. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) alerta de les epidèmies per la descomposició dels cadàvers colgats per les runes. Mig milió de persones es desplacen cap a altres ciutats fugint de les zones afectades. 

Quasi deu dies i mig després del terratrémol que va assolar Turquia i Síria, els rescatadors han evacuat Aleyna, una jove de dèsset anys. Ha passat 248 hores atrapada davall dels enderrocs. Així i tot, els informes de rescats disminueixen i cap dels dos països ha anunciat encara el nombre de persones desaparegudes.

Les màquines excavadores fa dies que escorcollen els solars. Davall de les runes encara hi ha milers de cadàvers. L'OMS adverteix d'una crisi sanitària imminen , acompanyada d'epidèmies com la sarna. Els sanitaris apunten a l'arribada del tifus i també del còlera (de fet, ja hi ha un brot a Síria). Els camions d'ajuda humanitària transporten tests per a detectar el virus.

A les zones afectades pels sismes falta aigua i no hi ha higiene. "No morirem pel terratrémol, però aquestes malalties ens mataran", raona una jove.

A més, al nord-oest de Síria hi ha un problema afegit. Algunes localitats han quedat completament negades després del gran sisme. "Estic dormint a l'aire lliure. Ja no tenim vida", lamenta Mustafà, que confessa estar molt preocupat pels seus xiquets, que ha enviat fora de la ciutat.

El sisme ha forçat un gran èxode. Mig milió de persones s'han desplaçat a les metròpolis de la Turquia occidental. I sols és el principi. 

També et pot interessar

stats