El terratrémol d'Haití ja deixa més de 1.400 morts i els hospitals col·lapsats

A Les Cayes, la ciutat més afectada, demanen equipament mèdic urgent per a poder atendre les milers de persones ferides

Diverses persones miren com una excavadora retira runes a la ciutat de Los Cayos, la més afectada pel terratrémol
Diverses persones miren com una excavadora retira runes a la ciutat de Les Cayes, la més afectada pel terratrémol / Ricardo Arduengo (Reuters)

Les xifres de la tragèdia causada pel fort terratrémol que va assolar Haití el passat dissabte augmenten a velocitats vertiginoses. Els hospitals del país caribeny estan al límit, mentre que el nombre de víctimes mortals no para de créixer. Les autoritats ja comptabilitzen almenys 1.419 persones mortes, la majoria al departament del sud (1.133), i 6.900 ferides.

El potent sisme, de magnitud 7,2 en l'escala de Richter, també ha destruït prop de 37.300 habitatges i ha causat danys estructurals en altres 46.000 i en 25 centres mèdics. Hi ha prop de 60.000 famílies afectades pel desastre, segons estimacions del govern.

L'allau de ferits està col·lapsant els centres hospitalaris de la ciutat de Les Cayes, la més afectada pel terratrémol, fins al punt que a l'Hospital General els sanitaris col·loquen adhesius numerats al front dels pacients per a poder identificar-los.

Els ferits amb fractures que no són de gravetat han d'esperar a ser atesos fora de l'hospital, amb l'amenaça que arriben a la zona en les pròximes hores les pluges de la depressió tropical Grace, que ja ha començat a sentir-se a Port-au-Prince, a l'est del país.

El doctor Pierre James, traumatòleg de l'Hospital General de Les Cayes, va dir en declaracions a Efe que les necessitats més urgents que tenen al centre sanitari són de materials mèdics "per a poder operar les persones" que ho necessiten.

Almenys set instal·lacions sanitàries han registrat danys estructurals i els tres principals hospitals de la zona estan saturats per la gran afluència de persones ferides, i s'espera que la demanda augmente en els pròxims dies i setmanes, segons va avisar l'ONU en un comunicat. L'entitat assenyala que existeix una necessitat urgent d'equips mèdics d'emergència, específicament d'atenció a traumatismes i subministraments ortopèdics, així com el desplegament de personal sanitari local.

Crítiques per la lentitud del govern

El primer ministre d'Haití, Ariel Henry, ha assegurat en una roda de premsa que les ajudes i donacions rebudes s'estan canalitzant cap a les poblacions més afectades, a través de Protecció Civil i sota la supervisió del Centre d'Operació d'Urgència Nacional (COUN).

Malgrat les promeses d'Henry, que va assumir el càrrec el passat 20 de juliol, tretze dies després de l'assassinat de l'expresident Jovenel Moïse, la Xarxa Nacional de Defensa dels Drets Humans ha criticat a les autoritats haitianes per la lentitud en l'organització de l'ajuda destinades a les víctimes. L'endemà passat del sinistre, i a pesar que s'ha declarat l'estat d'emergència, "l'Estat té dificultats per a organitzar l'ajuda a les víctimes", afirma l'ONG en un informe.

Haití, considerat el país més pobre de l'hemisferi occidental, encara viu amb l'impacte del catastròfic terratrémol de 2010 que va deixar unes 300.000 persones mortes.

També et pot interessar

stats