La Terra ha esgotat aquest dimecres la capacitat de generar recursos per a tot l’any

Un estudi apunta que cada persona necessita 1,75 planetes per a satisfer les seues necessitats

El planeta Terra, en una imatge d'arxiu

La Terra ha superat aquest dimecres la capacitat per a generar i regenerar recursos naturals per a tot el 2023. Això suposa que els 151 dies que queden fins a acabar l’any viurem “amb les rendes del capital natural acumulat”. Aquest càlcul l'ha fet públic Global Footprint Network (GFN), que estima que cada persona necessita 1,75 planetes per a satisfer les seues necessitats, realitat que supera el 70% de la capacitat dels ecosistemes per a regenerar-se. En l’estudi apunten l’alimentació humana com l’activitat que més impacte té sobre els recursos. En concret, la meitat de la biocapacitat de la Terra.

En aquest informe anual assenyalem com a desafiaments l’augment de la població mundial, que cada vegada demana més menjar saludable dins d’una situació climàtica incerta. A més, adverteix que no està clar que siga possible proporcionar una quantitat suficient d’aliments amb aquestes tendències.

GFB destaca un article de Wageningen University & Research (WUR) publicat en la revista Nature, que analitzen les oportunitats de produir menjar i al mateix temps reduir l’impacte ecològic. Per això estimen que seria necessari redissenyar el sistema de producció alimentària amb els principis de circularitat, prohibint el malbaratament alimentari a través del reciclatge en fertilitzants o alimentació animal. Global Footprint Network suggereix que en un sistema agrícola ideal i optimitzat l’empremta ecològica podria reduir-se en un 24% per persona, cosa que augmentaria en un 12% la biocapacitat de la Terra.

A Espanya s’esgotaren els recursos el 12 de maig

En aquesta línia, el director de conservació de WWF Espanya, Enrique Segovia, ha subratllat que la situació a Espanya encara és pitjor que la del conjunt del planeta, ja que el dia de sobrecapacitat va arribar el 12 de maig. Això suposa 132 dies en números rojos.

"És com si des d’aleshores estiguérem vivint de les rendes perquè portem un nivell de vida molt alt i cada any ens mengem un tros de capital. Estem perdent capital natural, perquè el nostre consum de recursos naturals és superior a la nostra capacitat de generar-los", ha explicat.

Segovia ha destacat que cada any des del 1971 tant a Espanya com a escala mundial s'incrementen les emissions, la sobrepesca, es dessequen més aiguamolls, es perden més fonts d'aigua dolça i hi ha més desforestació. Així lamenta com es va deteriorant la situació any rere any i, a pesar que la corba cada vegada és més plana, encara no s'ha arribat al màxim d'emissions de CO₂ i la pèrdua de biodiversitat no es deté. I adverteix que aquesta degradació "seguirà" si no es reverteix la situació.

També et pot interessar

stats