La Universitat Politècnica de València busca les llavors més resistents a la sequera

Les plantes amb estrés hídric perden massa vegetal, pateixen i moren

Carabassa analitzada en l'estudi / À Punt NTC

Fa uns mesos es va iniciar un projecte d'investigació de la Universitat Politècnica de València (UPV) per a buscar plantes resistents a la sequera. Ara ha arribat la primera collita i l'equip investigador ja va veient quines varietats s'adapten millor a la falta d'aigua. Al laboratori estudien la productivitat dels fruits i en À Punt Notícies hem visitat el camp on es veu la diferència entre les que tenen aigua suficient i les que pateixen. 

S'han plantat 500 varietats de fruita i verdura d'estiu i d'ací cap allà estan donant a les plantes tota l'aigua que necessiten. Es nota en el vigor de la massa vegetal i també dels fruits i d'ací cap allà, les mateixes varietats, però amb dèficit d'aigua, amb el 50% del que la planta necessita.

A la zona regada amb l'aigua necessària, fulles grans, robustes, amb un color viu i amb fruits de calibre llustrós. 

De l’altra banda, amb la meitat de l'aigua la planta està més groguenca, amb menys fruits i molta planta morta. En principi, les millor adaptades a la sequera són les varietats de la carabassa. En canvi, el meló de tot l'any i el cogombre pateixen més, mentre que el meló d'Alger està en un punt intermedi.

Per a María José Díez, catedràtica de Genètica i Millora Vegetal de la UPV, “moltes de les plantes s'estan morint. El dèficit hídric que hi apliquem, més les altes temperatures, és un estrés molt fort”. Al laboratori de la UPV treballen amb la collita d'Alcàsser i cada fruita es pesa i comença un procés d'investigació curiós, mesurant la llargària i l'amplària del fruit. En el cas del meló observen la cavitat central on estan les llavors. Lorena Viver, tècnica del COMAV-UPV, explica que és important analitzar “la quantitat de sucre que té i després passaríem al color: calculem el color de la polpa i el color de la corfa”. 

Treballaran durant tot l'estiu per a tindre resultats de les cent millors varietats.

També et pot interessar

stats