Senadors dels EUA anuncien un acord bipartidista de mínims sobre el control d'armes

Si finalment s’aprova, serà la major reforma legislativa sobre armes de foc en trenta anys

Manifestants demanen més regulació de les armes de foc a Washington D.C. aquest dissabte, com a part de protestes organitzades a tot el país
Manifestants demanen més regulació de les armes de foc a Washington D.C. aquest dissabte, com a part de protestes organitzades a tot el país / Ken Cedeno (Reuters)

Un grup de senadors dels Estats Units han anunciat aquest diumenge un principi d'acord per a augmentar el control sobre les armes de foc al país. Aquesta proposa de mesures de mínims arriba després dels tirotejos massius en un supermercat de Buffalo —amb motivació racista— i en una escola d’Uvalde.

En un comunicat, el grup de senadors, deu demòcrates i deu republicans, han indicat que l'acord inclou una revisió del procés de compra d'armes per als menors de 21 anys. Els autors dels tirotejos esmentats adés tenien tots dos díhuit anys.

El paquet de mesures també estén a tot el país les anomenades lleis d'"alerta de perill", ja vigents en estats com Califòrnia, Nova York i Florida. Aquests permeten activar un procediment legal per a confiscar les armes de foc dels qui representen un perill per a tercers o per a si mateixos.

La composició del grup de senadors fa previsible que s’aconseguisquen els suports necessaris per a aprovar les mesures en el ple del Senat, on els demòcrates gaudeixen d'una molt ajustada majoria i necessiten suports republicans per a tirar avant quasi qualsevol iniciativa.

A més de restringir lleugerament l'accés a les armes a determinades persones i en certes circumstàncies, l'acord també inclou més fons per a recursos de salut mental i per a reforçar la seguretat a les escoles. Es tracta de dos aspectes en els quals insisteixen els defensors de les armes cada vegada que hi ha un tiroteig mediàtic als Estats Units.

L'acord és significatiu pel fet que compta amb suports de tots dos partits. De fet, si s'aprova, seria la major reforma legislativa sobre armes de foc en trenta anys, però queda molt lluny de les propostes de la Casa Blanca i de la majoria de representants del Partit Demòcrata, molt més restrictives.

Poc després que s'anunciara l'acord, el president estatunidenc, Joe Biden, ha emés un comunicat en què l’ha qualificat de "pas en la bona direcció", tot i que ha lamentat que "òbviament" no inclou totes les mesures que ell considera necessàries.

Abans d'arribar al despatx oval per a ser ratificat per Biden, el paquet de mesures haurà de presentar-se com a projecte de llei i ser aprovat tant al Senat com en la Cambra de Representants.

També et pot interessar

stats