Biden demana prohibir les armes d'assalt als Estats Units mentre proliferen els tirotejos massius

Nova York és el primer estat a restringir-ne la compra després que el país s'ha vist sacsejat per diversos episodis de violència armada amb vora quaranta víctimes mortals

Biden, durant el discurs d'aquest dijous
Biden, durant el discurs d'aquest dijous / Leah Millis (Reuters)

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha demanat aquest dijous en un discurs a la nació que es prohibisquen les armes d'assalt i els carregadors d'alta capacitat i s'establisquen lleis més estrictes de control. "Si no podem prohibir les armes d'assalt, hauríem d'augmentar l'edat per a comprar-les de 18 a 21 anys" ha dit el mandatari, en una intervenció televisada i pronunciada en horari de màxima audiència, a les 19:30 hora local (23:30 h GMT).

El país continua traumatitzat per la recent massacre ocorreguda a Uvalde (Texas), en què un jove de 18 anys va assassinar a tirs 19 xiquets d'entre 8 i 10 anys i dos professores. Però no ha sigut l'únic tiroteig massiu ocorregut en les últimes setmanes. Tulsa (Oklahoma), Benton Harbor (Michigan), Filadèlfia (Pennsilvània) o Buffalo (Nova York) han sigut també escenari d'aquests tipus d'atacs. I aquesta mateixa nit, un home armat ha disparat i matat dos dones en l'aparcament d'una església a Iowa abans de suïcidar-se, segons la informació aportada per la policia.

Enguany, ja s'han produït fins a 233 tirotejos massius als Estats Units, segons el recompte que elabora Gun Violence Archive. És un i mig per dia. La perillosa quotidianitat de les matances relacionades amb armes de foc han revifat el debat polític i hi ha veus que demanen mesures per a restringir-hi l'accés.

Tirotejos massius registrats als Estats Units al 2022
Tirotejos massius registrats als Estats Units al 2022 / Gun Violence Archive

En aquest context s'ha produït la declaració de Biden, un emotiu discurs de vora vint minuts en què va repetir una vegada i una altra: "Ja n'hi ha prou". El dirigent nord-americà ha llançat un seguit de peticions als legisladors perquè prenguen mesures concretes per al control de les armes al país. Entre d'altres, ha sol·licitat que també es reforce la verificació d'antecedents dels potencials compradors, que s'aplique la llei per a garantir l'emmagatzematge segur de les armes i que es "derogue la immunitat que protegeix els fabricants d'armes".

"Quantes carnisseries més estem disposats a acceptar? Quantes vides més d'estatunidencs innocents han de ser arrabassades abans que diguem prou?", ha subratllat el president. Biden ha aparegut al costat d'un corredor format per 56 ciris encesos que representaven les víctimes de la violència armada en tots els estats del país.

La intervenció del cap de la Casa Blanca coincideix amb les converses en què des de la setmana passada participa un grup de nou senadors republicans i demòcrates per a tractar d'acordar mesures de control d'armes de foc que puguen rebre el suport de tots dos partits. Polítiques que serien molt més modestes que la prohibició d'armes d'assalt que defenen la majoria de demòcrates, inclòs Biden, i que se centrarien més a reforçar la seguretat a les escoles i finançar programes de salut mental, les dos mesures són requisits dels republicans.

Precisament aquest dijous el comité judicial de la Cambra de Representants —la cambra baixa del Congrés— debat diverses mesures de control d'armament, recollides sota el títol d'Acta per a la protecció dels nostres fills. Es busca introduir una limitació de deu bales per carregador, augmentar l'edat mínima per a poder comprar un fusell semiautomàtic dels 18 als 21 anys, i donar incentius als estats per a aprovar lleis de confiscació d'armes.

Nova York fixa en 21 anys el mínim per a comprar rifles

Mentre continua el debat sobre les armes als Estats Units, Nova York s'ha convertit en el primer estat a restringir-ne la compra. Els legisladors han aprovat aquest dijous una nova llei que eleva de 18 a 21 anys l'edat mínima per a adquirir rifles semiautomàtics, com a part d'un paquet per a augmentar el control sobre armament. "Nova York està prenent mesures ràpides per a enfortir les lleis d'alertes de seguretat, tancar llacunes i protegir les comunitats", ha escrit en un breu missatge la governadora, Kathy Hochul, que haurà de signar la llei perquè entre en vigor.

En un comunicat posterior, Hochul agrega que la nova legislació ofereix als cossos de seguretat eines per a "evitar un accés fàcil a les armes". També prohibeix la venda de munició que travesse jupetins antibales, així com la venda de protecció antibales. I revisa la coneguda com a llei de la "bandera roja" per a identificar aquelles persones que eventualment puguen causar-se mal a si mateixes o als altres en cas d'estar en possessió d'una arma.

També et pot interessar

stats