Almenys deu morts en un atac racista en un supermercat de Buffalo, als EUA

La policia ha detingut l'atacant, un jove blanc de 18 anys, que va retransmetre el tiroteig en directe per la plataforma Twitch

Almenys deu morts en un atac racista en un supermercat de Buffalo, als EUA
15 de maig 2022 - 08:24

Almenys deu persones han mort aquest dissabte i tres més han resultat ferides –la majoria negres– en un tiroteig protagonitzat per un jove blanc en un supermercat de la localitat estatunidenca de Buffalo (Nova York). L'atac s'investiga com un crim d'odi i un cas "d'extremisme violent per motius racials". La policia ha detingut ja l'autor del tiroteig, un jove de 18 anys que va retransmetre l'atac en directe per Twitch.

El jove va viatjar fortament armat i protegit amb equipament militar fins a un barri de majoria negra de Buffalo, a l'extrem nord de Nova York, segons informació oficial.

"És clarament un crim d'odi per motivació racial, d'algú de fora de la nostra comunitat, de fora de la ciutat", ha dit el comissari del comtat d'Erie, John Garcia, en una roda de premsa en la qual les autoritats han destacat que onze de les tretze víctimes eren negres.

L'agent especial de l'FBI, Steven Belanger, ha afegit que estan investigant l'incident "com un crim d'odi i un cas d'extremisme violent per motius racials".

Segons el comissionat de policia del comtat, Joseph Gramaglia, els ferits no presenten ferides que amenacen les seues vides. Gramaglia ha explicat que l'atacant "estava fortament armat amb equip tàctic. Portava posat un casc militar i una càmera que estava transmetent en directe el que estava fent" en la plataforma Twitch, que pertany a Amazon.

En l'aparcament del centre comercial va disparar a quatre persones, de les quals tres van morir, abans d'entrar en el local on va continuar disparant. A l'interior, el guàrdia de seguretat, un policia retirat, va tractar de detindre'l i va disparar contra ell, però les bales van impactar en l'equip protector que portava posat i finalment va ser el guàrdia qui va perdre la vida. 

Quan els agents de la policia van arribar, l'agressor es va dirigir a l'entrada del supermercat i es va col·locar la seua pròpia arma en el coll, però finalment es va rendir. 

"Era un dia en què la gent gaudia del sol, de la família, dels amics, de tota classe d'activitats agradables, quan unes persones que estaven en un supermercat comprant es van veure sorpreses per una tempesta de bales sobre elles. Les vides d'aquestes persones es van apagar en un instant, sense cap motiu", ha declarat l'alcalde de la ciutat, Byron Brown, que ha confessat que de jove va treballar al centre comercial. Testimonis presencials parlen d'haver vist persones amagant-se en frigorífics i pregant per la seua vida.

Aquesta nova massacre coincideix amb la guerra declarada per les autoritats de Nova York contra les armes de foc, en reacció a l'augment dels tirotejos des de l'esclat de la pandèmia. Divendres, el presumpte autor del tiroteig en una estació de metro de Nova York el passat 12 d'abril, sense víctimes mortals, es va declarar no culpable de tots els càrrecs. Frank James va comparéixer en un tribunal de Nova York acusat d'un atac terrorista en un mitjà de transport i de disparar una arma de foc durant una agressió violenta, en la qual deu persones van resultar ferides de bala. 

També et pot interessar

stats