Un antic alumne mata almenys dènou xiquets i dues professores en un tiroteig en una escola de Texas, als Estats Units

En un discurs a la nació, el president dels EUA, Joe Biden, s'ha preguntat quan el seu país es plantarà davant el lobby de les armes

Un home consola a una xiqueta en la zona del tiroteig
Un home consola una xiqueta a la zona del tiroteig a l'escola de primària de la ciutat d'Uvalde, a Texas / Marc Bello (Reuters)

Almenys dènou xiquets i dues professores han mort aquest dimarts pels tirs després que un jove de 18 anys haja atacat l'escola de primària Robb Elementary School de la ciutat d'Uvalde, a Texas, al sud dels Estats Units. Després, la policia ha abatut l'atacant.

L'agressor, Salvador Ramos, antic alumne de la mateixa escola, va irrompre amb una arma de mà i amb un rifle, a les 11:37 hora local al col·legi d'Uvalde –a 133 quilòmetres de San Antonio–, on estudien escolars d'entre 7 i 10 anys.

El governador de Texas, Greg Abbott, ha explicat que l'agressor, resident a Uvalde i estudiant de l'institut de secundària, va deixar el seu vehicle fora de l'escola i ja dins "va disparar i va matar d'una manera horrible i incomprensible".

Abbott també ha afegit que el presumpte autor del tiroteig hauria disparat a la seua àvia abans d'anar al col·legi. "No tinc més informació sobre la connexió entre aquests dos tirotejos", ha conclòs Abbott, que no ha oferit detalls sobre l'estat de salut de l'àvia de l'agressor.

El centre sanitari Uvalde Memorial Hospital ha apuntat en un comunicat en Facebook que hi ha tretze ferits que van ser traslladats a les instal·lacions mèdiques en ambulàncies o autobusos, mentre que dues de les víctimes mortals ja havien mort a l'arribada a l'hospital.

Un altre centre mèdic, University Health, ha tuitat que està atenent quatre pacients ferits pels trets, una dona de 66 anys i una xiqueta de 10 anys, que es troben en estat greu, i dues menors més, també de 10 anys, la condició de les quals és bona.

El cap de Policia del Districte Escolar d'Uvalde, Pete Arredondo, ha afegit que en aquest punt de la investigació creuen que l'agressor va actuar a soles en aquest crim "atroç".

Per la seua banda, l'alcalde del municipi, Don McLaughlin, ha reconegut que la situació és "molt roïna" i que el seu equip està tractant de contactar amb els pares dels xiquets per a transmetre'ls tota la informació de què disposen.

El senador de l'estat de Texas, Roland Gutiérrez, ha afirmat que l'atacant va comprar dos rifles semiautomàtics quan va complir 18 anys en una armeria de l'àrea d'Uvalde.

El diari The New York Times, que ha consultat els registres del centre educatiu, ha assenyalat que el 90% de l'alumnat és llatí.

Salvador Ramos, de 18 anys, autor del tiroteig de Texas
Salvador Ramos, de 18 anys, autor del tiroteig de Texas

Biden: "Quan plantarem cara al lobby de les armes?"

En un discurs a la nació immediatament després d'arribar d'una gira per Àsia i després de tindre notícia del tiroteig, el president dels EUA, Joe Biden, s'ha preguntat quan el seu país es plantarà davant el lobby de les armes.

"Com a nació ens hem de preguntar quan, per l'amor de Déu, ens enfrontarem als grups de pressió a favor de les armes; quan, per l'amor de Déu, farem el que en el fons sabem que cal fer", ha lamentat Biden, visiblement afectat, en un discurs a la Casa Blanca.

El mandatari ha insistit en la necessitat de convertir "el dolor en acció" i tindre la "valentia" d'enfrontar-se a aquests grups de pressió: "Per cada pare, per cada ciutadà d'aquest país, hem de deixar clar a cada càrrec electe dels EUA que és el moment d'actuar", ha repetit.

Biden ha ordenat que les banderes del país onegen a mitja asta a la Casa Blanca i en tots els edificis federals, instal·lacions militars i vaixells de guerra fins a la posta de sol del pròxim 28 de maig.

L'entrenador dels Warriors demana un control més estricte de les armes

L'entrenador dels Golden State Warriors, Steve Kerr, s'ha negat a parlar de bàsquet en la prèvia de la final de la Conferència Est contra els Mavericks de Dallas, equip que pertany al mateix estat que s'ha produït el tiroteig. Un Kerr visiblement commocionat ha demanat un control més estricte de les armes després del tiroteig en l'escola de Texas.

El segon tiroteig més letal de la dècada

Es tracta del tiroteig més letal als EUA des que va començar l'any i ha ocorregut deu dies després que deu persones moriren per trets en un supermercat a Buffalo (Nova York), en un atac amb motivacions racistes.

El d'aquest dimarts és el segon tiroteig en un centre escolar més mortífer de l'última dècada, després de l'ocorregut el 2012 a l'escola de Sandy Hook a Newton (Connecticut), on 26 persones van morir. El tercer més letal és el del 2018 a l'institut de secundària Marjory Stoneman Douglas de Parkland (Florida), on va haver-hi 17 morts.

Es dona la circumstància que el governador republicà Abbott és un ferm defensor de les armes de foc i el 2021 va signar una sèrie de lleis estatals que van convertir Texas en un "santuari" per a aquesta mena d'armament.

També et pot interessar

stats