Rússia i Ucraïna es preparen per a la pròxima gran batalla en el Donbass

Zelenski dedica una placa en el passeig del Valor al xef espanyol José Andrés per a agrair-li l'ajuda que ha prestat al país amb la seua ONG World Central Kitchen 

José Andrés i Zelenski al costat de la placa en honor del xef espanyol a Kíiv, Ucraïna
José Andrés i Zelenski al costat de la placa en honor al xef espanyol a Kíiv, Ucraïna / Europa Press

Les tropes ucraïneses asseguren haver pres la iniciativa a la regió oriental de Lugansk, on han alliberat dotze localitats i repel·leixen els atacs russos, mentre que Rússia trasllada més tropes a aquesta província i la veïna Donetsk en preparació de la pròxima gran batalla en el Donbass.

L'Estat Major de l'exèrcit ucraïnés ha assenyalat que les tropes russes se centren en la defensa dels territoris ocupats i concentren forces en alguns punts del front per a emprendre accions ofensives. En particular, els russos continuen atacant en direcció a Bakhmut i Avdíivka, a la regió de Donetsk, i es defensen a Zaporíjia.

Per la seua part, les autoritats prorusses de Zaporíjia van denunciar una concentració de tropes ucraïneses en la zona i plans ucraïnesos d'atacar en el sud.

D'acord amb el polític prorús Vladímir Rogov, l'exèrcit ucraïnés prepara una ofensiva cap a les ciutats de Berdiansk i Melitópol, amb unitats que trasllada des de Kherson, on Ucraïna va recuperar recentment part de l'homònima regió. També Kíiv assegura que Moscou reubica les tropes que es van replegar prèviament de Kherson.

En opinió de l'Estat Major ucraïnés, els militars russos es traslladen al Donbass, on, segons els experts, es lliurarà la pròxima gran batalla entre els dos bàndols.

I és que tant Kíiv com Moscou fa dies que destaquen la intensificació dels atacs enemics a la regió, on Rússia compta amb el control quasi total sobre Lugansk, però no de Donetsk.

Combats intensos a Lugansk

Precisament a Lugansk es lliuren les batalles més acarnissades en tractar les tropes ucraïneses de reprendre territoris perduts durant la primavera. Així ho va comunicar el governador ucraïnés de Lugansk, Serhiy Gaidai, i també la intel·ligència britànica.

Segons la intel·ligència britànica, retindre Svàtove, un nucli poblacional important de la regió de Lugansk, és una "prioritat política" per a la direcció russa.

El diari The Washington Post va destacar la presència de "grups de forces especials russes" a Svàtove, que repel·leixen els intents d'ofensiva ucraïnesos amb el suport de drons de reconeixement. Alhora, segons el mitjà, Moscou no està en condicions ara per a prendre la iniciativa en el front.

Zaporíjia, sota el foc de nou

D'altra banda, Rússia i Ucraïna van tornar a creuar acusacions d'atacs contra la major central nuclear d'Europa, situada a la regió ucraïnesa de Zaporíjia, la qual cosa va encendre novament les alarmes en la comunitat internacional sobre la seguretat d'aquesta infraestructura atòmica.

L'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA) considera que, malgrat els greus bombardejos patits a la central ucraïnesa, no existeixen "preocupacions immediates de seguretat".

"L'estat de les sis unitats del reactor és estable i es va confirmar la integritat del combustible usat, del combustible fresc i els residus radioactius de baixa, mitjana i alta activitat en els seus respectius magatzems", va indicar aquest dilluns un comunicat de l'agència nuclear de l'ONU.

Zelenski dedica una placa al xef José Andrés

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha dedicat una placa al xef espanyol José Andrés en el denominat passeig del Valor, a Kíiv, per a agrair-li l'ajuda que ha prestat al país amb la seua ONG World Central Kitchen des que es va iniciar la invasió russa.

"José Andrés ha estat amb Ucraïna des dels primers dies de la invasió a gran escala i continua ajudant als ucraïnesos", va anunciar Zelenski en un vídeo en el seu compte de Telegram.

La placa porta escrit el nom i la signatura del conegut cuiner espanyol i la data en la qual ha sigut col·locada en aquest passeig, on es reconeix a personalitats que han ajudat a Ucraïna.

Zelenski va passejar al costat del xef per l'avinguda i li va agrair personalment "el seu suport a Ucraïna i als ucraïnesos". El president ucraïnés també va entregar al xef l'Orde del Mèrit, en segon grau, que concedeix el govern del país.

Des de l'inici de la guerra, el passat 24 de febrer, el cuiner i la seua ONG han estat presents en diferents punts del país elaborant i repartint menjar entre els més necessitats i els desplaçats. El primer dia després de l'alliberament de Kherson, van entregar un carregament humanitari i van distribuir 3.500 kits d'aliments entre els residents. En total, ja s'han distribuït 19.000 kits d'aquest tipus.

També et pot interessar

stats