Rússia imputa a Ucraïna un crim de guerra: el presumpte afusellament d'onze soldats desarmats

Ucraïna nega les acusacions i assegura que Rússia ha escenificat l'agressió, després de l'emissió d'un vídeo que mostra l'abans i el després del presumpte ajusticiament

Els soldats russos, identificats amb una cinta roja, estesos a terra en un dels moments del vídeo
Els soldats russos, identificats amb una cinta roja, estesos a terra en un dels moments del vídeo / Reuters

Rússia ha obert una investigació penal per un presumpte crim de guerra a la regió de Lugansk. El Kremlin culpa l'exèrcit ucraïnés d'afusellar onze soldats russos als quals acabaven de capturar. I empara l'acusació en un vídeo que circula per les xarxes socials què mostra dos moments: en el primer amb els militars desarmats a terra, sota custòdia de suposats soldats ucraïnesos. I en el següent, els homes capturats ja sense vida, en la mateixa posició, amb senyals de trets.

L'anàlisi dels satèl·lits situa al terme municipal de Makíivka, una localitat que Ucraïna va assegurar haver recuperat del control rus el passat 16 de novembre.

Les forces armades d'Ucraïna neguen l'acusació russa. Denuncien que s'ha construït a partir d'una "captura escenificada" i asseguren que en el transcurs de l'acció les tropes de Moscou van atacar els soldats ucraïnesos. "Tornar el foc no és un crim de guerra", han apuntat en un comunicat per Telegram.

L'Oficina de Drets Humans de l'ONU ha confirmat a Reuters que demanarà una investigació immediata.

El vídeo mostra el que semblen ser soldats russos, amb cinta roja, estesos al sòl, després de rendir-se davant d'homes armats amb bandes grogues als braços, indicatives de la pertinença a les tropes ucraïneses. De sobte, a la part esquerra de la imatge, irromp una persona, s'escolten diversos dispars i es talla el vídeo. Després de l'el·lipsi temporal, el clip es completa amb la imatge d'un dron que mostra onze cossos a terra, inerts, amb ferides de bala i sang.

El metratge no revela de manera concloent com van ocórrer les morts. Té diversos punts d'edició i no mostra el moment exacte del presumpte afusellament. S'ignora l'autoria i no es pot verificar la data. Només la localitat, que s'ha ubicat amb els satèl·lits de Maxar Technologies.

També et pot interessar

stats