Rússia afirma que no busca un canvi de règim a Ucraïna, sinó "garantir la seguretat de la població de l'est"

El govern ucraïnés denuncia que l'exèrcit rus ha tornat a atacar l'acereria de Mariúpol després de l'evacuació de civils

Màscara pintada amb la bandera ucraïnesa, en un mur a Kíev, Ucraïna
Màscara pintada amb la bandera ucraïnesa, en un mur a Kíiv, Ucraïna / Miguel Gutiérrez (Efe)

El ministre d'Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov, ha assegurat que Moscou no busca un canvi de règim a Ucraïna, sinó que la guerra vol "garantir la seguretat de la població de l'est".

"No volem que el president ucraïnés Volodímir Zelenski es rendisca, sinó que ordene interrompre les hostilitats. El nostre objectiu no és el canvi de règim a Ucraïna, aquesta és especialitat dels Estats Units", ha dit Lavrov al canal italià Rete 4 en la primera entrevista a un mitjà europeu des de la invasió russa, el 24 de febrer.

El ministre ha agregat que volen "garantir la seguretat de la població de l'est (el Donbass), amenaçada per la militarització i la nazificació d'aquest país".

Lavrov ha insistit en la infiltració de sectors suposadament neonazis en les institucions ucraïneses i, en ser advertit sobre els orígens jueus de Zelenski, ha respost que Adolf Hitler "també tenia orígens hebreus".

A més, ha tornat a negar l'autoria russa de les matances en ciutats com Butxa, en subratllar que els seus soldats van eixir de la ciutat el 30 de març, malgrat els testimonis que indiquen el contrari i les imatges difoses per la premsa, que va criticar contínuament.

D'altra banda, ha defensat la decisió de Putin que el subministrament de gas a països "hostils" es pague en rubles perquè les seues reserves en dòlars i euros guanyades amb la importació de gas "han sigut robades" pel bloqueig imposat per les sancions, ha conclòs.

Rússia torna a atacar l'acereria de Mariúpol

Després de l'evacuació de quasi un centenar de civils, l'exèrcit rus va reprendre els "atacs massius" contra l'acereria Azovstal, a la ciutat ucraïnesa de Mariúpol. Allà encara es refugien centenars de persones, entre elles vint xiquets, segons ha denunciat aquest dilluns el comandant de la 12a Brigada de la Guàrdia Nacional, Denys Schleha.

El cap militar ha aclarit que, segons les seues estimacions, encara queden diversos centenars de civils als búnquers d'Azovstal, inclosos una vintena d'infants. A més, ha dit que també hi ha uns 500 ferits. El comandant assegura que les forces ucraïneses que controlen la planta continuaran fent les seues tasques fins al final.

Ucraïna va aconseguir aquest diumenge, amb l'ajuda de l'ONU i la Creu Roja, evacuar entre 80 i 100 civils refugiats a l'acereria. Aquest primer grup d'evacuats es dirigeix al territori controlat per Ucraïna, segons Ukrinform.

D'altra banda, quatre civils de Liman van morir diumenge pel bombardeig de Rússia a la regió de Donetsk, mentre que una persona va morir a Bakhmut. Segons el mateix informe, actualment és impossible determinar el nombre exacte de víctimes a Mariúpol i Volnovakha.

També et pot interessar

stats