Ucraïna xifra en 85.000 milions d'euros els danys causats per Rússia

Putin assegura que els objectius militars es compliran amb tota seguretat i adverteix d'"atacs llampecs" en cas d'ingerència estrangera estratègica a Ucraïna

Un xiquet juga en un camió militar rus destruït al poble de Kolychivka, a la regió de Chernihiv, Ucraïna
Un xiquet juga en un camió militar rus destruït al poble de Kolitxivka, a la regió de Txerníhiv, Ucraïna / Vladyslav Musiienko (Reuters)

Rússia ha causat a Ucraïna danys en les seues infraestructures valorats en més de 85.000 milions d'euros des de la invasió del passat 24 de març, segons ha informat el ministre d'Infraestructura d'Ucraïna, Oleksandr Kubrakov, en la reunió del Congrés d'Autoritats Locals i Regionals, en la qual ha participat el president, Volodímir Zelenski.

Aquesta és la primera reunió del Congrés durant la guerra. Els participants van discutir el pla de reconstrucció de postguerra d'Ucraïna, així com la creació de condicions de vida còmodes per a tots aquells desplaçats. Segons Kubrakov, l'Estat ha de donar quasi 600.000 apartaments per a allotjar les persones desplaçades.

El president ucraïnés ha demanat que els nous habitatges es construïsquen amb refugis antiaeris, i els antics s'equipen d'acord amb les necessitats de seguretat pública. Zelenski també ha establit la tasca de preparar plans per a la reconstrucció de ciutats i pobles afectats per la invasió russa.

Operació de l'ONU per a evacuar els civils de l'acereria Azovstal

Al mateix temps, l'ONU ha anunciat que està preparant ja una operació al costat del Comité Internacional de la Creu Roja per a evacuar com més prompte millor els civils refugiats en l'assetjada acereria ucraïnesa d'Azovstal, a la ciutat portuària de Mariúpol.

Mentrestant, l'exèrcit rus ha continuat els atacs aeris sobre Azovstal. Una font del batalló Azov, part de l'exèrcit ucraïnés, assegura que entre civils i militars hi ha uns 400 ferits dins de la planta metal·lúrgica.

Mariúpol ha sigut pràcticament arrasada pels atacs russos. Les autoritats ucraïneses asseguren que encara romanen entre les ruïnes uns 120.000 habitants sense aigua, electricitat ni productes bàsics i denuncien que Moscou ha bloquejat els intents de portar ajuda humanitària a la zona.

L'alcalde de Mariúpol, Vadim Boitxenko, ha assenyalat que fins a 20.000 civils han mort a la ciutat.

Rússia destrueix una bateria de míssils S-300 a Donetsk

Per part seua, Rússia ha dit que ha destruït un sistema de míssils antiaeris S-300 de l'exèrcit ucraïnés a la regió de Donetsk, per on transcorre la línia del front al Donbass. La bateria es trobaria prop de la localitat de Kramatorsk, principal bastió militar ucraïnés en el Donbass.

Rússia ha protestat formalment davant els EUA pel subministrament d'una "xifra enorme" d'armament a l'exèrcit ucraïnés en considerar que això únicament allargarà l'actual campanya militar russa.

A més, Moscou ha condemnat l'enviament a Kíiv per part de Washington i altres països europeus d'helicòpters i armament pesant de fabricació russa o soviètica sense el seu permís.

El president rus, Vladímir Putin, ha assegurat que els objectius marcats pel Kremlin en l'"operació militar especial" es compliran amb tota seguretat i va advertir de llançar "atacs llampecs" en cas d'ingerència estrangera estratègica a Ucraïna.

El Regne Unit demana facilitar avions de combat a Ucraïna

Malgrat els advertiments russos, la ministra britànica d'Exteriors, Liz Truss, ha afirmat que el Regne Unit i altres potències occidentals haurien de facilitar armes, tancs i avions de combat a Ucraïna com a part del suport militar a llarg termini.

Les sancions d'Occident, ha subratllat, ja han fet que Rússia s'enfronte al seu primer incompliment de pagament del deute en un segle. Per a impedir que Putin puga finançar el conflicte a Ucraïna, Truss va demanar tallar les importacions de petroli i gas "d'una vegada per sempre", al mateix temps que es fa costat al poble ucraïnés.

El món discuteix com garantir justícia davant les atrocitats a Ucraïna

Països, organitzacions internacionals i entitats de drets humans han discutit aquest dimecres en l'ONU com garantir que hi haja una rendició de comptes per les greus atrocitats que s'estan cometent a Ucraïna, una guerra que suposarà una prova de foc per a la justícia internacional, segons van advertir.

Tots han insistit que els crims que s'estan veient a Ucraïna no poden quedar impunes si el món vol mantindre un indici de justícia de cara al futur.

També et pot interessar

stats