Dos mesos després, la guerra s’agreuja a Ucraïna

Fins ara les víctimes mortals del conflicte es compten per milers, entre elles més de 200 criatures, a les quals cal afegir els vora cinc milions d'ucraïnesos que s'han vist obligats a abandonar el país

Aquest diumenge es compleixen dos mesos de la invasió russa a Ucraïna / À Punt NTC

Aquest diumenge es compleixen dos mesos de la invasió d'Ucraïna per part de Rússia. Lluny de veure el final, la guerra s'agreuja, especialment al sud-est del país. Per a aquest diumenge està prevista la visita a Kíiv del secretari d'Estat dels Estats Units.

Amb l'objectiu de "desnazificar" i "desmilitaritzar" Ucraïna, Vladímir Putin anunciava el 24 de febrer l'operació especial per a justificar la invasió de l'antiga república soviètica. Els atacs començaren de matinada a Kíiv i ràpidament s'estengueren a tot el país.

Seixanta dies després, la guerra ha deixat un rastre de destrucció i mort que no s’atura. Fins ara les víctimes mortals del conflicte es compten per milers, entre elles més de 200 criatures, a les quals cal afegir els vora cinc milions d'ucraïnesos que s'han vist obligats a abandonar el país.

Ara que es compleixen dos mesos de la invasió, Rússia centra l'ofensiva al sud-est del país mentre mostren el llançament d'un míssil a Khàrkiv que, asseguren, ha destruït un dipòsit d'armes. En aquesta regió, assetjada sense descans des de l'inici de la invasió, més de 700 persones han convertit el metro en la seua llar. El voluntariat que treballa sobre el terreny assegura que intenten traure-les-hi perquè les males condicions i la falta de salubritat les estan fent emmalaltir, però és molt difícil perquè els atacs no paren. 

Tampoc cessen els bombardejos al Donbass, un altre dels objectius irrenunciables del Kremlin, mentre la població ucraïnesa es pregunta què han fet perquè els disparen i observen com destrueixen les seues cases i ciutats. 

En aquests dos mesos de guerra, Volodímir Zelenski, el president ucraïnés, ha sigut l'encarregat de narrar, dia a dia i moltes voltes sobre el terreny, la irracionalitat de la guerra. Aquest diumenge en el seu missatge diari al país ha denunciat que els russos retenen els detinguts en camps que denominen "de filtració" i després deporten a Sibèria els supervivents. Però, afirma que en realitat són camps de concentració "com els que van construir els nazis". 

La comunitat cristiana ortodoxa ucraïnesa celebra el Diumenge de Pasqua pregant a les esglésies pel fi de la guerra, mentre que el papa Francesc ha tornat a demanar la pau. 

Per la seua banda, Zelenski ha insistit que "continua creient en la victòria" i que "cap horda o maldat els destruirà". Però, de moment, els atacs no cessen, l'ofensiva s'intensifica i les imatges de destrucció, com aquesta de Mariúpol, l'únic èxit amb tots els matisos que es pot atribuir Putin, no deixen d'impressionar.

També et pot interessar

stats