Les tensions a Moldàvia i el tall del gas rus a Polònia i Bulgària amenacen amb una escalada internacional de la guerra d'Ucraïna

Rússia compleix l'amenaça i deixa sense subministrament de gas a Polònia i Bulgària per no pagar-li en rubles

Una dona acomiada un soldat ucraïnés que marxa al front a Uzhhorod
Una dona acomiada un soldat ucraïnés que se'n va al front a Újhorod / Stringer (Reuters)
27 d'abril 2022 - 10:53

Els incidents a Moldàvia i el tall del subministrament de gas a Polònia i Bulgària afigen nous elements de tensió a la ja convulsa situació derivada de la guerra d'Ucraïna. La possibilitat d'un alto el foc continua lluny d'arribar, quan es compleixen 63 dies, més de dos mesos, des de l'inici del conflicte, tenint en compte el resultat de la reunió d'aquest dimarts a Moscou entre el secretari general de l'ONU, Antonio Guterres i president rus, Vladímir Putin. 

La possibilitat d'una intervenció de les Nacions Unides i la Creu Roja per a evacuar els civils de Mariúpol va ser l'únic punt coincident en la trobada, en què Rússia va tornar a escenificar la distància amb occident seient Guterres en la mateixa taula infinita en què va ubicar el president de França, Emmanuel Macron. Si el secretari general de l'ONU parlava clarament d'invasió, enfadant el Kremlin, Putin condicionava la retirada de les tropes a un acord amb Ucraïna per a Crimea i el Donbass.

El president rus, Vladímir Putin (esquerra) durant la reunió amb el secretari general de l'ONU, Antonio Guterres
El president rus, Vladímir Putin (esquerra) durant la reunió amb el secretari general de l'ONU, Antonio Guterres / Sputnik (via Reuters)

Transnístria, la nova peça en el tauler

En paral·lel a aquesta reunió tres explosions, en unes torres de ràdio i televisió i un aeròdrom, alteraven la pau a Transnístria, la regió separatista de Moldàvia, fronterera amb el sud-oest d'Ucraïna. Els governs de Chisinau i Kíiv les interpreten com un intent de la Federació Russa per a desestabilitzar el país i involucrar la regió separatista en la guerra. Volodímir Zelenski creu que Moscou també vol emprar la regió com a nova via d'entrada de les seues tropes en la incursió militar contra Ucraïna. Un país en què Rússia ja ha descarregat més de 1.300 míssils, segons les estimacions del seu ministeri de Defensa. 

Rússia talla el gas a Polònia i Bulgària

I per si faltaven elements de distorsió, la dimensió internacional del conflicte entra en una nova fase d'incertesa després de la decisió de Rússia de tallar el gas a Polònia i a Bulgària per la negativa dels països a pagar-lo en rubles. Moscou, que va donar l'orde en ple debat en la Unió Europea sobre com acabar amb la dependència energètica russa, ha complit l'amenaça aquest mateix dimecres. Amb tot, el primer ministre polonés ha avançat que ja estaven preparats per a fer front a aquest escenari i diversificar-ne el subministrament. Gazprom, el gegant gasístic rus, continua proporcionant gas a la resta de clients europeus.

També et pot interessar

stats