Ataquen amb llançagranades la seu de Seguretat de l'Estat a Transnístria, a Moldàvia

Albares confia que no es "desborde" la guerra a Ucraïna i la presidenta de Moldàvia, Maia Sandu, advoca per la resolució pacífica del conflicte

Antenes destruides per un dels atacs en el districte de Grigoriopol (Transnistria) en una inmatge del Ministeri de l'Interior no oficial de la regió separatista
Antenes destruïdes per un dels atacs al districte de Grigoriopol (Transnistria), en una imatge del Ministeri de l'Interior de les autoritats de la regió separatista / Ministeri de l'Interior de Transnístria

La seu del Ministeri de Seguretat de l'Estat de la regió separatista moldava de Transnístria, de majoria russòfona i fronterera amb Ucraïna, ha patit un atac d’autoria desconeguda amb un llançagranades, segons ha informat el Ministeri d'Interior en el seu compte de Telegram.

"Aquest dilluns, prop de les 17:00 hora local, a l'edifici del Ministeri de Seguretat de l'Estat de Transnístria hi ha hagut diverses explosions. Segons dades prèvies, els atacs s'han efectuat amb llançagranades", deia el missatge. 

En l'atemptat s’han llançat almenys tres projectils que han ocasionat danys materials tant a la seu ministerial com als edificis confrontants, però no han deixat cap víctima.

No és el primer atac que el Consell de Seguretat de Transnístria denuncia entre ahir dilluns i hui. Segons el que ha publicat la presidència de la regió en el seu canal de Telegram, també hi ha hagut dues explosions al centre de la radiotelevisió del poble de Maiak i una unitat militar va patir un atac a la ciutat de Parcani.

Transnístria és un territori fronterer amb Ucraïna de mig milió d'habitants, en la seua majoria eslaus i russòfons. Va trencar llaços amb Moldàvia després d'un conflicte armat entre 1992 i 1993 en el qual va comptar amb ajuda russa, i Moldàvia sempre ha advocat per la integració dels dos territoris, dividits pel riu Dnièster, però els separatistes sempre s'hi han negat.

Moldàvia insisteix en una solució pacífica 

La presidenta de Moldàvia, Maia Sandu, ha afirmat que els atacs terroristes són fruit de la lluita entre forces internes interessades a desestabilitzar la situació, en una roda de premsa després de reunir-se amb el Consell Suprem de Seguretat, segons ha informat l'agència russa RIA Nóvosti.

La mandatària ha afegit que les autoritats moldaves continuen recollint informació sobre els atacs, però que el seu govern no bloqueja ni té plans de bloquejar la regió.

Sandu ha recalcat que condemnen "totes les provocacions i els intents d'involucrar Moldàvia en accions que puguen amenaçar la pau al país" i que "Chisinau continua insistint en una solució pacífica al conflicte de Transnístria".

Albares confia que no es "desborde" la guerra 

El ministre d'Afers Estrabgers, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, ha confiat que no es produïsca un "desbordament" de la guerra a Ucraïna a altres països després dels atacs, alhora que ha recordat que Espanya ha destinat ajuda específica a Moldàvia perquè puga fer front a les conseqüències del conflicte al país veí.

"Volem que la guerra il·legal acabe al més prompte possible", ha subratllat Albares en una roda de premsa al costat del seu homòleg letó, Edgar Rinkevics, i ha assegurat que Espanya està disposada a fer "tot el que estiga a la nostra mà" perquè això siga així.

D'altra banda, s'ha mostrat partidari de no donar detalls sobre la classe d'armament que s'envia a Ucraïna per a la seua defensa, perquè "no ajuda en res Ucraïna a defensar la seua sobirania i independència ni a protegir els civils".

L’atac "causa preocupació" a Rússia

El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha declarat durant la seua roda de premsa telefònica diària que segueixen atentament la situació i que les informacions sobre els atacs "causen preocupació".

"L'única cosa que puc dir és que seguim molt atentament com es desenvolupa la situació (a Transnístria). Sens dubte, les notícies que arriben des d'allí causen preocupació", va dir el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, en la seua roda de premsa telefònica diària.

El Consell de Seguretat de la regió separatista ha denunciat que entre ahir i hui s'han perpetrat tres atemptats terroristes en el seu territori.

"Hi ha hagut tres atacs terroristes a Transnístria. Han disparat llançagranades contra l'edifici del Ministeri de Seguretat de l'Estat, hi ha hagut dues explosions al centre de la radiotelevisió del poble de Maiak i també han atacar una unitat militar a Parcani", ha precisat la Presidència de la regió separatista en el seu canal de Telegram.

També et pot interessar

stats