Rússia amenaça amb tallar el gas a Polònia i Bulgària

Al març, va emetre un decret que proposava que els compradors d'energia òbriguen comptes a Gazprombank per a fer pagaments en euros o dòlars, que després es convertirien en rubles.

Una estació de distribució de gas a Gustorzyn, al centre de Polònia
Una estació de distribució de gas a Gustorzyn, al centre de Polònia / Reuters

El subministrament de gas rus a Polònia s'han aturat aquest dimarts, segons han informat des de la cadena privada polonesa Polsat News i el lloc web Onet.pl, citant fonts sense nom. Els fluxos físics de gas, que passen a través del gasoducte Yamal-Europe des de Bielorússia fins a Polònia, han registrat zero quilowatts hora (kWh) a les 16:00 hores del país, quan el flux usual és de 52.634.785 kWh/dia, segons dades de la xarxa de gas de la Unió Europea.

Polònia compra gas a l’empresa Gazprom, en virtut d'un contracte a llarg termini que expira enguany. Des de la companyia no ha volgut fer comentaris a la premsa del país. Des del Ministeri de Clima del govern polonés han afirmat que se celebrarà una sessió informativa sobre el subministrament de gas aquesta vesprada.

Polònia ha dit repetidament que no acceptaria la demanda de Rússia de pagar en rubles el gas que compre a Gazprom, d'acord amb les noves regles del Kremlin. Moscou ha advertit a Europa que corre el risc de tallar el subministrament de gas si no paga en rubles. Al març, va emetre un decret que proposava que els compradors d'energia òbriguen comptes a Gazprombank per a fer pagaments en euros o dòlars, que després es convertirien en rubles.

De fet, la companyia energètica de Rússia ha amenaçat de tallar-ne el subministrament a Bulgària a partir del 27 d'abril, segons ha comunicat el Ministeri d'Energia búlgar a l'agència Reuters.

Per contra, la Comissió Europea ha defensat que les empreses continuen pagant amb la moneda pactada en els seus contractes amb Gazprom, el 97% dels quals són en euros o dòlars.

Precisament  a principis d'aquest mes el govern polonés va publicar una llista de 50 oligarques i empreses russos, inclosa Gazprom, que estarien subjectes a sancions en virtut d'una llei que permet congelar els seus actius. La llei està separada de les sancions imposades conjuntament pels països de la UE.

També et pot interessar

stats