L'ONU media entre Putin i Zelenski després de l'advertència russa que la tercera guerra mundial és possible

El secretari general de les Nacions Unides António Guterres es reuneix a Moscou amb el president rus Vladímir Putin després que el seu ministre d'Afers Estrangers ha tornat a traure el fantasma d'un conflicte internacional

Dos veïns caminen al costat de les restes d'un edifici residencial de Mariúpol
Dos veïns caminen al costat de les restes d'un edifici residencial de Mariúpol / Alexander Ermochenko (Reuters)

El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, visita Moscou per a intentar arrancar algun compromís per a l'alto el foc al president rus, Vladímir Putin, quan ja han passat 62 dies, dos mesos, des de l'inici de la guerra a Ucraïna. L'acció diplomàtica de Guterres continua demà, amb una reunió a Kíiv amb Volodímir Zelenski. Però la mediació comença malament, ja que per al president ucraïnés l'orde dels factors sí que altera el producte i veu un error que l'ONU escolte primer la part russa.

La trobada té lloc en plena escalada dialèctica, després que Moscou ha tornat a alertar del risc d'una tercera guerra mundial per boca del ministre d'Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov. En una entrevista a la televisió ha dit que aquesta possibilitat "és greu i real" i que no s'ha de subestimar mentre es continue armant Ucraïna.

"Si l'OTAN efectivament entra en guerra amb Rússia a través d'un representant i arma aquest representant, llavors tot és just en l'amor i la guerra", ha dit el representant de govern de Moscou, que ha assenyalat les entregues i els depòsits d'armes occidentals a Ucraïna com a objectius legítims per a les tropes russes. El seu homòleg ucraïnés, Dimitri Kuleba, interpreta aquestes advertències com la prova que el Kremlin sent que està perdent la guerra.

Sobre el terreny, les tropes russes intenten paralitzar infraestructures clau per a Ucraïna. Ahir bombardejaren algunes estacions de tren precisament per a interrompre el subministrament d'armes occidentals. Al mateix temps, Ucraïna prepara un nou corredor humanitari a Mariúpol, després de l'alto el foc temporal de Rússia a la ciutat coincidint amb la visita de Guterres.

També et pot interessar

stats